Opnieuw boodschap Bin Laden op internet

Voor de tweede keer in een week tijd is op internet een video geplaatst met een boodschap die van de voortvluchtige terroristenleider Osama bin Laden zou zijn. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN. De authenticiteit van de tape kon nog niet worden bevestigd.

ANP

De stem op de opname is inderdaad van Bin Laden, meldde een functionaris van de Amerikaanse inlichtingendienst. De authenticiteit van de band kon eerder op de dag niet worden bevestigd.

De video toont een van de vliegtuigkapers van 11 september die zijn testament voorleest, terwijl op de achtergrond een foto is geprojecteerd van het brandende World Trade Center in New York, het gebouw waar de man, Waleed al-Shehri, zes jaar geleden met een van de gekaapte vliegtuigen naar binnen vloog.

De boodschap begint met een shot van Bin Laden tegen een bruine achtergrond. In een voiceover zegt de Al Qaidaleider dat hij iets wil vertellen over een jongeman 'die persoonlijk doordrong tot de meest extreme vorm van gevaar en een zeldzaamheid is onder de mensen: een van de negentien kampioenen (moge Allah hun genadig zijn)'.

Dan verschijnt Al-Shehri. Hij zegt dat Amerika hetzelfde lot zal ondergaan als de Sovjetunie. 'We zullen jullie komen belagen van voren en van achteren, van links en van rechts.' Hij looft ook de verliezen die de VS eind jaren '90 leden in Somalië. 'Ons eigen lot is niet in deze wereld', zegt hij. 'En wij strijden niet met jullie om deze wereld, omdat die in de ogen van Allah nog minder is dan de vleugel van een mug.'

De afgelopen jaren heeft Al-Qaida vaker rond 11 september video's naar buiten gebracht met daarop de testamenten van plegers van de aanslagen in de VS, afgewisseld met commentaren van hoge Al Qaida-functionarissen en ander beeldmateriaal.

De opname was de tweede die in een week tijd op internet is geplaatst met een boodschap van Osama bin Laden. Eind vorige week verscheen de eerste video van de terroristenleider sinds drie jaar. Hij zei daarin onder meer dat de Verenigde Staten ondanks hun militaire en economische macht ‘kwetsbaar’ zijn.

Een beeld uit de video waaarop Bin Laden een van de kapers van 11 september 2001 prijst. Precies zes jaar na de aanslagen in New York is er een boodschap van de terroristenleider verschenen. (AP/Intel Center) Beeld
Een beeld uit de video waaarop Bin Laden een van de kapers van 11 september 2001 prijst. Precies zes jaar na de aanslagen in New York is er een boodschap van de terroristenleider verschenen. (AP/Intel Center)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden