Opnieuw blokkades tegen ruimingen

In Kootwijkerbroek is vrijdagochtend opnieuw onrust uitgebroken rond de ruiming van bedrijven door de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees (RVV)....

Van onze verslaggever

Tot ernstige ongeregeldheden kwam het niet. De politie ontruimde een kruispunt. Daarbij werden zes mensen gearresteerd. De ruimingen konden gewoon doorgaan. Later werden nog eens vijf mensen aangehouden die via het weiland het afgesloten gebied wilden betreden.

Volgens het ministerie van Landbouw heeft de RVV tot nu toe 40 bedrijven geruimd. In totaal moeten bij ruim 200 bedrijven in Kootwijkerbroek dieren worden afgemaakt. De afgelopen dagen was het rustig, op wat kleine blokkades na. De politie hield rekening met meer opstootjes omdat veel mensen vrij hebben op Goede Vrijdag.

Aan de Kootwijkerdijk, waar eerder deze week bedrijven zijn geruimd, hingen twee dode kalveren in de boom. Volgens de boeren heeft het destructiebedrijf verzuimd de dieren op te halen. Ze zijn al anderhalve week dood. Aan de Topperweg, waar de RVV vandaag bezig was, lag een dood varken in de sloot. Een ander hing aan zijn achterpoot aan een tak boven de weg voor een bedrijf dat donderdag is geruimd.

Volgens buurtbewoners zijn de dode varkens achtergelaten door de RVV. Boeren klagen dat de RVV'ers slordig en onzorgvuldig te werk gaan. Dieren zouden soms nog leven als ze in de grijper van de vrachtauto gaan.

De Algemene Inspectie Dienst (AID) van het ministerie van Landbouw onderzoekt waar de kadavers vandaan komen. 'Het is in ieder geval niet verantwoord om er zo mee om te gaan', aldus een woordvoerder. 'Dat zegt ook wat over de mensen die dat doen.' In het Paasweekeinde wordt in Kootwijkerbroek niet geruimd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden