Opnieuw beschuldigingen kindermisbruik VN-soldaten in CAR

De Verenigde Naties hebben vrijdag verklaard dat er nieuwe beschuldigingen zijn over soldaten van de VN-vredesmissie in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) die kinderen seksueel zouden hebben misbruikt. Het gaat om soldaten uit Frankrijk, Georgië en een Europees land dat niet bij naam genoemd wordt.

Militairen in de CAR. Beeld AFP

Tijdens een onderzoek door mensenrechten-medewerkers van de VN naar misbruik in de CAR, werd onder meer een meisje van 7 geinterviewd. Het meisje verklaarde dat ze seksuele handelingen bij Franse soldaten had uitgevoerd 'in ruil voor een fles water en een pak koekjes'.

De betrokken landen, alsmede de Europese Unie, zijn door de VN op de hoogte gebracht van de feiten en onderzoeken de affaire nu zelf. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Zeid Ra'ad al-Hussein, noemde de beschuldigingen 'extreem ernstig'.

Vorige maand constateerde een onafhankelijke commissie dat de Verenigde Naties ernstig hebben gefaald in het reageren op vermeend kindermisbruik door Franse militairen tijdens een vredesmissie in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Schaamte

In CAR zijn ongeveer 12.000 VN-militairen actief. In totaal zijn er in 2015 21 beschuldigingen van seksuele exploitatie en misbruik door personeel van VN-vredesmissies bekend. In negen gevallen was het slachtoffer minderjarig. In 2014 waren er 51 beschuldigingen, zo is te lezen in de statistieken van de Conduct and Discipline Unit (CDU) van de Verenigde Naties, die het gedrag van VN-personeel in vredesmissies in de gaten houdt.

Naar verwachting zijn de werkelijke aantallen nog veel groter, omdat er onder slachtoffers van seksueel misbruik veel schaamte is om het misbruik te rapporteren.

Eind juni werden blauwhelmen van Minusca officieel beschuldigd van misbruik van straatkinderen in Bangui, de hoofdstad van CAR, nadat een maand eerder een rapport was uitgelekt over het vermeende misbruik.

Begin juli stuurde de VN twintig VN-militairen naar huis vanwege buitensporig geweld. VN-secretaris generaal Ban Ki-moon ontsloeg ook generaal Babacar Gaye als hoofd van de VN-missie in de CAR, wegens het seksueel misbruik en buitensporig geweld door soldaten van Minusca, de VN-vredesmacht onder Gaye's gezag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden