Opnieuw belangrijke zeges Tea Party

De zeer conservatieve Tea Party-beweging heeft dinsdag opnieuw belangrijke zeges geboekt in de Republikeinse voorverkiezingen voor de verkiezingen van 2 november. Zowel in Delaware als in New York versloegen de Tea Party-kandidaten de gegadigden die door Republikeinse partij werden gesteund.

In de oostelijke staat Delaware versloeg nieuwkomer en Tea Party-kandidaat Christine O'Donnell de gematigde Mike Castle, die al zeventien jaar in het Huis van Afgevaardigden zit en nu in de Senaat probeerde te komen.

O'Donnell kreeg ruim 53 procent van de stemmen.

Bedreiging gematigdere Republikeinen

De Tea Party, waarvan de vroegere kandidaat voor het vicepresidentschap Sarah Palin het boegbeeld is, is een steeds grotere bedreiging voor gematigdere Republikeinen. Vorige maand klopte Joe Miller, die de steun van de beweging had, tot ieders verrassing bij voorverkiezingen in Alaska Lisa Murkowski.

Castle is de achtste Republikeinse kandidaat voor de Senaat die de steun had van de Republikeinse partijleiding, maar het desondanks in de voorverkiezingen niet haalde. Voor de Democraten, die in november vermoedelijk veel zetels zullen verliezen, kan de overwinning van O'Donnell gunstig zijn. Uit opiniepeilingen is gebleken dat de Democratische kandidaat in november meer kans tegen haar maakt dan tegen Castle.

New Hampshire

In de staat New Hampshire lijkt een andere outsider, Ovide Lamontagne, die de steun van de Tea Party heeft, met een miniem verschil het onderspit te delven tegen de andere Republikeinse kandidaat. Hij ligt, met 85 procent van de stemmen geteld, nipt achter op de vroegere minister van Justitie van de staat, Kelly Ayotte.

De Amerikanen kiezen op 2 november een nieuw Huis van Afgevaardigden en 37 van de honderd leden van de Senaat.

New York

In New York heeft de Tea Party een belangrijke overwinning binnengesleept in de race om het gouverneurschap van die staat. De uiterst conservatieve Carl Paladino verraste vriend en vijand door de kandidaat van het bestuur van de Republikeinse partij, Rick Lazio, te verslaan. Paladino doet nu mee aan de gouverneursverkiezing in New York, die ook op 2 november wordt gehouden.

Paladino is niet onomstreden. Tijdens toespraken zwaait hij met een honkbalknuppel om zijn woorden kracht bij te zetten, hij stuurde e-mails met racistische grappen en pornografische afbeeldingen door naar zijn vrienden, en hij verdedigde een medestander die een joodse hoge Democraat had uitgemaakt voor 'een antichrist of een Hitler'.

De Tea Party vindt dat de Amerikaanse overheid zich met te veel zaken bemoeit en dat de belastingen sterk omlaag kunnen. De beweging is genoemd naar de Boston Tea Party in 1773. Amerikaanse kolonisten gooiden toen in de haven van Boston balen thee in het water uit protest tegen het belastingbeleid van de Britse kolonisator. Kort daarna begon de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

De overwinningsspeech van Christine O'Donnell

Sarah Palin schudt de hand van Glenn Beck (AFP) Beeld AFP
Sarah Palin schudt de hand van Glenn Beck (AFP)Beeld AFP
Christine O'Donnell spreekt haar aanhangers toe nadat ze de voorverkiezingen in Delaware heeft gewonnen. (AFP) Beeld
Christine O'Donnell spreekt haar aanhangers toe nadat ze de voorverkiezingen in Delaware heeft gewonnen. (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden