Opnieuw bedreiging Jan Fabre

Hackers legden de website plat van kunstenaar Jan Fabre, ondanks afspraken van de Belg met een dierenrechtenclub.

Zelfverklaarde activisten van het online hackerscollectief Anonymous hebben de website van de Belgische kunstenaar Jan Fabre maandag offline gehaald. Ze beschuldigen de kunstenaar van dierenmisbruik, nadat een kat en een spin gewond raakten in een installatie en een film van Fabre.


De website janfabre.be werd maandag door de provider AlfaNet geschorst, nadat hackers grote hoeveelheden dataverkeer naar de website hadden gestuurd en daarmee de verbruikslimiet hadden overschreden. De actie werd in een filmpje op YouTube opgeëist door een hacker die bij Anonymous, een los-vaste beweging van online activisten, zei te horen.


De hacker - die het typisch Guy Fawkes-masker droeg - eiste dat de Vlaamse regering de subsidies voor Fabre stopzet, en dat de kunstenaar een verbod krijgt om in zijn kunst nog dieren te gebruiken. Fabres theatercollectief Troubleyn krijgt de komende vier jaar 840 duizend euro subsidie. 'Als onze regering geen actie onderneemt, dan zullen wij het zelf doen', aldus de hacker.


Fabres gebruik van dieren is altijd controversieel geweest. Maar de ophef nam sterk toe toen eind 2012 bekend werd dat hij katten in de lucht had laten gooien voor de remake van de film Doctor Fabre will cure you. De 55-jarige kunstenaar kreeg haatmails en werd kort daarna in elkaar geslagen. Naar eigen zeggen sliep hij in die periode elke nacht op een ander adres.


Na het kattenincident, waarbij één kater zijn kruisbanden scheurde, sloot Fabre een akkoord met de Belgische dierenrechtenorganisatie Gaia. De kunstenaar zou voortaan elk kunstwerk met levende dieren aan Gaia voorleggen. In diezelfde periode werd echter The Battlefield tentoongesteld, een installatie met vogelspinnen en scheermesjes, waarin volgens de Vlaamse media één spin stierf.


Volgens Anonymous maakt The Battlefield duidelijk dat Fabre 'een recidivist is, die niet zal stoppen met zijn dierenmisbruik omdat hij niet snapt wat hij deze levende wezens aandoet'.


Een medewerkster van Fabres bedrijf Angelos zegt de gehackte website 'heel vervelend' te vinden, maar zich er niet veel van aan te trekken. Fabre heeft geen aangifte gedaan. 'We zijn dag en nacht aan het werken aan de wereldpremière van een nieuw stuk van Jan, op 15 mei', aldus de medewerkster, die niet met haar naam in de krant wil. 'We hebben geen tijd om ons met zulke dingen bezig te houden.'


Volgens de medewerkster is de ophef over Fabres gebruik van dieren onterecht. 'Jan is een grote dierenliefhebber. Alle werken met dieren worden zeer streng gecontroleerd. De spinnen zijn al een heel oude installatie, en daar zijn nooit problemen mee geweest. Integendeel, die spinnen worden speciaal voor dit werk geselecteerd en ze worden zeer goed verzorgd.'


De verhalen over de gedode spin berusten volgens de medewerkster op een misverstand. 'Er lagen levende en dode spinnen in die installatie. Waarschijnlijk heeft men dat verkeerd geïnterpreteerd.' Ook het gewonde katje zou goed verzorgd worden. 'Jan heeft zich daar meermaals voor geëxcuseerd. Hij staat in nauw contact met de eigenares van de kat, en zal er persoonlijk over waken dat die kat verder een goed leven heeft.'


Dierenrechtenorganisatie Gaia bevestigt dat tijdens de tentoonstelling geen spinnen zijn gestorven. Voorzitter Michel Vandenbossch spreekt van een goede verstandhouding met Fabre. Volgens hem komt de actie tegen Fabre dan ook 'veel te laat'.


Volgens de medewerkster van Fabre zal de actie van Anonymous geen invloed hebben op het werk van de kunstenaar. 'We staan recht in onze schoenen. Jan heeft altijd heel veel respect voor dieren, en staat nu ook op goede voet met dierenrechtenorganisatie Gaia. Hij laat zijn artistieke vrijheid niet aan banden leggen.'


Slagveld met spinnen


Een doolhof van recht opstaande scheermesjes, waartussen levende vogelspinnen kruipen: dat is The Battlefield, een werk van Fabre uit de jaren zeventig. De installatie was van november tot maart te zien op een overzichtstentoonstelling in Eupen, in Duitstalig België. Het lokte veel boze reacties uit. Aanvankelijk vond Fabre het voldoende om ondoorzichtige nagellak op de scherpe scheermesjes te smeren. Maar na een klacht van dierenrechtenorganisatie Gaia, in december, werden de levende spinnen toch weggehaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden