Opnieuw agent Baltimore vrijgesproken voor dood Freddie Gray

Politieman Caesar Goodson Jr. is niet schuldig aan de dood van Freddie Gray. Een rechter in Baltimore oordeelde donderdag dat Goodson, de bestuurder van hrtpolitiebusje waarin de zwarte arrestant Gray in april 2015 overleed, niets valt te verwijten. De arrestatie van Gray leidde vorig jaar tot ernstige rellen in Baltimore en het ontslag van de politiechef. Internationaal trok de zaak ook grote aandacht.

Redactie
caesar Goodson Beeld reuters
caesar GoodsonBeeld reuters

Van de zes agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Gray werd Goodson geconfronteerd met de zwaarste aanklachten. Hij werd onder meer beschuldigd van zware mishandeling, roekeloos gedrag en wangedrag tijdens het uitoefenen van zijn functie als politieman. Maar de rechter zag geen enkele reden om Goodson te straffen voor de zware verwondingen en dood van Gray.

De 25-jarige Gray werd zonder een directe aanleiding opgepakt en naar het politiebureau gebracht Maar tijdens het transport in het busje raakte Gray zwaargewond. Gray, die was vastgeketend aan handen en voeten, kreeg ondanks zijn verwondingen geen medische hulp. Bij zijn aankomst op het politiebureau ademde hij al niet meer en kreeg hij een hartstilstand.

'Wilde rit'

De rechter oordeelde dat het letsel dat volgens het OM het gevolg zou zijn geweest van een 'wilde rit' van Goodson de politieman niet is te verwijten. Het is de derde rechtszaak tegen een agent in de Gray-zaak die op niets uitloopt. Eind vorige maand oordeelde de rechter de aanklachten tegen de (blanke) agent Edward Nero niet bewezen. In december werd een proces tegen agent William Porter, die Gray de benodigde medische behandeling zou hebben onthouden, nietig verklaard omdat de jury het niet met elkaar eens kon worden.

Na de dood van Gray was het een week lang onrustig in de stad door rellen en werd zelfs de noodtoestand afgekondigd. Burgemeester Stephanie Rawlings-Blake heeft de inwoners van Baltimore ook nu gemaand tot kalmte.

Bij het gerechtsgebouw in Baltimore waar de vrijspraak van Goodson werd uitgesproken, leidde deze 'not guilty' direct tot een kleine betoging.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden