Opnieuw adjunct uit hoofdredactie van AD gezet

Adjunct-hoofdredacteur W. Vergeer van het Algemeen Dagblad wordt uit de hoofdredactie van die krant gezet. Hij is in aanvaring gekomen met hoofdredacteur P....

NOEL VAN BEMMEL

Van onze verslaggever

Noël van Bemmel

AMSTERDAM

Inzet van het conflict is het financiële risico dat de komst van het kleurkatern in september met zich meebrengt. Hoofdredacteur Van Dijk is volgens betrokkenen bereid eventuele verliezen op te vangen met het redactiebudget. Dat gaat al snel om vele miljoenen. Vergeer vindt dat te gevaarlijk voor de krant en stelt dat uitgever PCM (eveneens de Volkskrant en NRC Handelsblad) de eerste jaren de klappen moet opvangen.

PCM-directeur J. Greven stelt zich op achter Van Dijk. Hij heeft Vergeer laten weten dat voor hem gekeken zal worden naar een andere baan. Die vecht zijn uitzetting aan en heeft maandag een advocaat in de arm genomen. 'Het functioneren van mijn cliënt in de hoofdredactie staat ter discussie', bevestigt mr. H. Doeleman. 'Maar ik vertrouw erop dat hij ook in de toekomst deel zal blijven uitmaken van de hoofdredactie van het Algemeen Dagblad.'

De plannen voor een kleurkatern leidden in juni ook al tot een crisis in de hoofdredactie van het AD. Toen moest adjunct R. Kooistra vertrekken omdat hij stelde dat het magazine niet ten koste mocht gaan van de huidige zaterdagbijlage. Vergeer steunde hem daarin, maar mocht, na inmenging van Greven, desondanks aanblijven.

Sindsdien heeft Van Dijk twee nieuwe adjuncts benoemd om de krant mede te leiden. Chef-sport R. van Brandenwijk werd vorige maand benoemd en uitgever Harko Keizer is aangesteld als chef van het magazine en maakt om die reden ook deel uit van de hoofdredactie. Van Dijk weigerde gisteravond commentaar te geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden