Nieuws Windmolenterreur

Opnieuw aanhouding in onderzoek naar ‘windmolenterreur’

De politie heeft een 65-jarige vrouw uit Emmen aangehouden in het onderzoek naar de dreigementen rondom de bouw van windmolens in het noorden van Nederland. De vrouw wordt volgens de politie verdacht van betrokkenheid bij het schrijven en versturen van dreigbrieven naar bedrijven en bestuurders die betrokken zijn bij twee windmolenparken in Groningen en Drenthe.

Een testlocaties voor windmolens bij de Mondenweg in het Drentse Nieuw-Buinen. Beeld 954

De ‘windmolenterreur’ wordt steeds omvangrijker. De vrouw is inmiddels de vierde persoon die in het onderzoek is aangehouden. In juni pakte de politie al drie mannen op, twee van hen zitten nog steeds vast. Volgens de politie gaat het om serieuze dreigementen. ‘Het is niet voor niets dat de rechter besluit dat deze mensen langer vast blijven zitten.’ Ook bij de vrouw gaat het om dreigementen die de politie ‘zeker’ serieus neemt. Zij wordt de komende dagen verhoord.

De actievoerders zijn onder meer bang voor geluidsoverlast en daling van de huizenprijzen door de komst van de windturbines. Die zorgen worden gedeeld in de regio. Omwonenden procedeerden tegen de komst van de parken, maar verloren. De dreigementen lijken afkomstig van een kleine groep mensen die zich verenigd hebben in hun verzet.

Asbest gedumpt

Al sinds 2015 komen verschillende groepen in actie tegen de bouw van twee windmolenparken in de provincies Drenthe en Groningen. Boeren die delen van hun grond verhuren voor de bouw van de molens kregen te maken met de eerste tekenen van verzet: actievoerders legden ijzeren pinnen op hun akkers, bedoeld om landbouwmachines te beschadigen. In 2018 verschenen in de dorpen pamfletten waarop een burgemeester en gedeputeerden werden afgebeeld als nazi-beulen. Het verzet bereikte een dieptepunt toen actievoerders asbest dumpten, onder meer op de plek waar het windpark moet verrijzen.

De dreigementen gaan inmiddels zo ver dat in maart dit jaar aannemer Ben Timmermans onder de druk bezweek. Wat hij in de twintig jaar als ondernemer had opgebouwd, zouden de schrijvers van een aan Timmermans gerichte dreigbrief ‘zorgvuldig afbreken’. Dat risico wilde de ondernemer niet nemen, hij stapte uit het project. Daarmee liet Timmermans een opdracht van vijf miljoen euro schieten.

De dreigementen zijn ondanks de aanhoudingen niet opgehouden. Volgens de politie kwamen ook deze week weer meerdere dreigbrieven binnen. Een speciaal politieteam houdt zich bezig met het vervolg van het onderzoek. Het team heeft onder meer huiszoeking gedaan bij de verdachten. ‘We sluiten niet uit dat meer aanhoudingen zullen volgen.’

Lees meer over de ‘windmolenterreur’ in Noord-Nederland 

In Drenthe en Groningen neemt het verzet tegen de bouw van windmolens extreme vormen aan. Bij de provincies zit de angst er goed in. Toch zijn alle provincies in Nederland verplicht ruimte te zoeken voor de windturbines. Dat lukt dus vaak niet zonder slag of stoot.

Zijn bedrijf kon er vijf miljoen euro mee verdienen, toch zwichtte aannemer Ben Timmermans voor een dreigbrief van actievoerders. Waarom stapte hij uit het project?

Correspondent Noord-Nederland Jurre van den Berg ging in 2015 al op zoek naar de Groningse proteststem tegen de windmolens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden