NieuwsMali

Opnieuw 95 doden door etnisch geweld in Mali

De spanningen tussen etnische groepen in Mali lopen steeds verder op. In een dorpje in het midden van het land zijn zondagnacht zeker 95 mensen gedood. De aanslag op de boerengemeenschap van de etnische groep Dogon is vermoedelijk gepleegd door nomaden van de Fulani-stam, als wraak op een aanslag in maart van dit jaar waarbij 157 mensen om het leven kwamen.

Carlijne Vos
Een soldaat loopt tussen het puin van een verwoest huis tijdens een aanval op 23 maart, in het dorp Ogossagou, in de buurt van Mopti.  Beeld AFP
Een soldaat loopt tussen het puin van een verwoest huis tijdens een aanval op 23 maart, in het dorp Ogossagou, in de buurt van Mopti.Beeld AFP

Het etnische geweld in Mali slaat sinds vorig jaar in hoog tempo over naar de buurlanden Niger en Burkina Faso. Sinds november 2018 zijn bij 1.200 aanslagen in deze drie landen al 5.000 doden gevallen, maakte onderzoeksbureau Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) eerder dit jaar bekend. Tienduizenden mensen in Centraal-Mali, maar ook over de grenzen in Niger en Burkina Faso, hebben hun dorpen verlaten en verblijven in vluchtelingenkampen uit angst voor geweld.

Gewapende mannen bestormden in de nacht van zondag op maandag rond drie uur het dorp Sobane-Kou vlak bij Mopti. Ze vermoordden zeker 95 mensen, slachtten dieren af en staken huizen in brand. Negentien inwoners van het dorp van 300 inwoners zijn nog vermist. De aanslag is nog niet opgeëist.

Mali werd in maart opgeschrikt door een wrede aanval op Fulani nabij Mopti, eveneens in het centrum van het land. Daarbij vielen 157 doden. De gewapende militie Dan Na Ambassagou van de etnische groep Dogon werd hiervoor verantwoordelijk gehouden. De Dogon verdachten de Fulani ervan samen te werken met jihadisten van Islamitische Staat en Al Qaida in de regio. Op hun beurt beschuldigen de Fulani de Dogon ervan samen te werken met het Malinese leger. Dat maakt zich schuldig aan misdaden tegen de bevolking.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

‘Golf van geweld’

Ondanks de aanwezigheid van duizenden militairen van de VN-vredesmissie Minusma en de Franse troepenmacht Barkhane is het geweld in Mali niet afgenomen. Integendeel: burgers nemen in toenemende mate de wapens op om zichzelf te verdedigen. Tussen de verschillende etnische groepen zoals de Fulani, Toeareg en Dogon bestaat van oudsher strijd over het gebruik van vruchtbare grond en water. Jihadisten spelen de bevolkingsgroepen verder tegen elkaar uit om ‘soldaten’ te rekruteren, criminele organisaties spinnen garen bij de angst en ontvolking van de grensregio's om wapens, drugs en andere goederen door de Sahara te kunnen smokkelen.

De Verenigde Naties waarschuwden vorige maand in een rapport dat de Malinese regering echt een einde moet maken aan de zelfverdediging van etnische groepen en de verspreiding van wapens in centraal-Mali om te voorkomen dat de situatie verder escaleert. VN-secretaris-generaal António Guterres zei ‘geschokt’ te zijn door de ‘golf van geweld en het effect op burgers’.

De Verenigde Naties doen onderzoek naar het bloedbad dat in maart is aangericht in een dorpje in centraal Mali. Bij de aanslag op een gemeenschap van Fulani-herders kwamen 157 burgers om, onder wie vrouwen en kinderen.

Het aantal aanslagen in Burkina Faso loopt snel op. Terwijl Nederland zijn bijdrage aan de VN-missie in buurland Mali stopzette, doen de Fransen nog altijd hun best om de opmars van het terreur in de regio tegen te gaan. Maar lukt dat wel? Hoe geweld overslaat naar Burkina Faso.

Als laatste veilige land in de regio is Niger het centrum van de internationale strijd tegen terreur geworden. Toch slaat het geweld uit buurland Mali over. ‘Waar zijn die Amerikaanse drones als gewapende jongens op motoren ons dorp aanvallen?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden