Opnamestop IJsselmeerziekenhuizen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de IJsselmeerziekenhuizen met locaties in Lelystad en Emmeloord donderdagmiddag met onmiddellijke ingang een opnamestop opgelegd....

Van onze verslaggeefster

De daardoor feitelijk 'onbestuurde organisatie' levert volgens de inspectie een zodanig gevaar op voor de veiligheid van de patiëntenzorg dat een onmiddellijke opnamestop noodzakelijk was. Acute patiënten kunnen wel bij de Eerste Hulp worden onderzocht, maar zij moeten worden doorverwezen, tenzij uitstel van een behandeling levensgevaarlijk is. Volgens de woordvoerder van de inspectie is een opnamestop voor een heel ziekenhuis een unicum. De stop wordt pas opgeheven als er nieuwe bestuurders zijn die blijkens schriftelijke verklaringen het vertrouwen hebben van de medici en de provincie Flevoland.

De IJsselmeerziekenhuizen, een product van een feitelijk mislukte fusie in de jaren negentig, leken na een vorige bestuurscrisis, krap twee maanden geleden, juist in rustiger vaarwater beland. Gisteren sloeg echter opnieuw de vlam in de pan. Aan de basis daarvan ligt het reddingsplan dat de zogeheten commissie-Kraaijeveld deze zomer presenteerde. Zij stelde voor om in Lelystad een basisziekenhuis te handhaven, terwijl in Emmeloord dagzorg en minder intensieve behandelingen zouden worden geconcenteerd.

Interim-manager Brinkman zou het plan uitwerken. Hij werd daarbij gedwarsboomd door de raad van toezicht en de specialisten die uitsluitend in Emmeloord werkten. Zij wilden niet dat hun ziekenhuis een 'veredelde polikliniek' werd. Brinkman vertrok. De toenmalige minister van Volksgezondheid Bomhoff dwong vervolgens de raad van toezicht op te stappen. De nieuwe voorzitter van de raad, Van Hemmen, nam Brinkman weer in dienst. Bomhoff redde, op aandrang van de Kamer, de volledige ziekenhuisstatus voor Emmeloord. Brinkman werkte met een projectgroep van 25 man een nieuw reddingsplan uit waarin zowel het plan-Kraaijeveld als de eisen van Bomhoff verdisconteerd moesten zijn.

Gisteren wees de raad van toezicht dat af. Brinkman stapte op, enkele uren later gevolgd door Van Hemmen. De voorzitter van de medische staf in Lelystad, Harald Veen: 'We zijn nu veel verder weg dan twee maanden geleden. Wij zijn bijna failliet.' Hij legt de schuld bij zijn Emmeloordse collega's. Maar volgens Leo Hanssen van de specialistenvereniging Emmeloord zijn juist andere groepen specialisten een eigen koers gaan varen als gevolg van een jarenlang gebrek aan bestuurskracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden