Opnames worden toegevoegd aan bewijsmateriaal tegen verdachten Politie Utrecht gaat verhoren filmen

De politie in de regio Utrecht neemt dit jaar een studio met drie camera's in gebruik voor verhoor van verdachten van zware misdrijven....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De inrichting van de studio maakt deel uit van een pakket maatregelen, samengesteld met de rechercheschool in Zutphen, die de kwaliteit van het verhoor van verdachten moet verbeteren. De opnames zullen worden toegevoegd aan het bewijsmateriaal.

Het inschakelen van een videocamera is al jaren gebruik bij verhoor van kinderen. Die praktijk is daar onder meer ontstaan omdat kinderen veel werken met non-verbale signalen, zoals het aanwijzen van dingen. De politiemensen die verhoren worden daarbij vaak terzijde gestaan door collega's in een regiekamer.

Deze week besloot minister Sorgdrager van Justitie dat alle verhoren van personen die worden verdacht van een misdrijf waarop ten minste acht jaar gevangenisstraf staat, zullen worden opgenomen. Advocaten hadden aangedrongen op die maatregel omdat zij menen dat de politie vaak knoeit met de schriftelijke weergave van het gezegde. In de affaire-Lancée bijvoorbeeld was sprake van een proces-verbaal waarin stellige beschuldigingen over incest waren te vinden, maar die niet op een bandopname waren terug te vinden.

Ook wanneer sprake is van gebruik van een ongeoorloofde verhoormethode, kan dat op video blijken. In het geval van de - inmiddels verboden - Zaanse verhoormethode werd grote druk op de verdachte uitgeoefend om te bekennen. Het verbod op de methode kwam mede tot stand na het bekijken van het videoverslag van een aantal verhoren.

P. van Koppen, hoofdonderzoeker van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) en als deskundige vaak door de rechterlijke macht ingeroepen om de kwaliteit van verhoren te beoordelen, vreest de hoge kosten die videogebruik met zich mee zal brengen. Hij ziet meer in het (veel goedkopere) op geluidsband opnemen van álle verhoren. Van Koppen: 'Nu laat je personen die worden verdacht van misdrijven waarop minder dan acht jaar celstraf staat, in de kou staan.'

De voordelen van registratie op video- of geluidsband zijn groot, oordeelt Van Koppen. 'Je weet tijdens een verhoor meestal niet welke elementen belangrijk zijn of niet. Je kunt dat deel van het verhoor dan nog altijd even terugkijken, terwijl het misschien maar summier in een proces-verbaal is gekomen.'

Voor terughoudendheid van verdachten bij het zien van een microfoon of camera hoeft volgens Van Koppen niet te worden gevreesd. In Engeland worden alle politieverhoren op geluidsband opgenomen. Uit onderzoek is gebleken dat dit nauwelijks tot minder bekentenissen leidt, maar wel tot een nettere omgang tussen politie en verdachten in de verhoorkamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden