NieuwsCijfers RIVM

Opnamecijfers coronadashboard lopen flink achter op die van de ziekenhuizen

Het RIVM heeft problemen om actuele cijfers over het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen te verzamelen, nu bij de GGD achterstanden zijn ontstaan bij de aanlevering ervan. De informatie op het dashboard van de overheid over de stand van zaken in het ziekenhuis loopt daardoor achter. Het RIVM onderzoekt de mogelijkheid om ook via de ziekenhuizen cijfers over opnamen te verzamelen.

Xander van Uffelen en Ellen de Visser
Een verpleegkundige verzorgt een patiënt met corona in Utrecht.   Beeld ANP
Een verpleegkundige verzorgt een patiënt met corona in Utrecht.Beeld ANP

De verschillen tussen de cijfers van het RIVM en de daadwerkelijke opnamen in het ziekenhuis zijn flink opgelopen. Uit de gegevens van het RIVM blijkt dat er sinds 1 juli 203 nieuwe patiënten zijn opgenomen. Volgens de gegevens die de ziekenhuizen zelf doorgeven aan de Stichting NICE zijn er sinds die datum al zeker 353 ziekenhuisopnamen geweest.

Dit betekent dat de ziekenhuizen al voller zijn met covid-patiënten dan de indruk is op basis van de RIVM-cijfers en de getallen op het coronadashboard. Ook bij gebruik van de actuele cijfers van de Stichting NICE zijn ziekenhuizen nog wel ver verwijderd van de hoge bezetting in de maanden maart en april.

Het kabinet hanteert veertig nieuwe opnamen per dag als een belangrijk signaal om te waarschuwen dat het met de beheersing van de virusuitbraak de verkeerde kant opgaat. Op basis van de cijfers van het RIVM lijkt het momenteel dat het er tussen de 5 en 10 nieuwe opnamen zijn, terwijl het aantal volgens de stichting NICE met 10 tot 15 personen per dag al een stuk hoger ligt.

Onderschatting

‘De huidige cijfers over ziekenhuisopnamen komen later bij ons binnen’, licht Susan van den Hof toe, hoofd van het Centrum voor Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten bij het RIVM. Door deze vertraging betekenen de cijfers een onderschatting.

Van den Hof benadrukt dat uiteindelijk het merendeel van alle cijfers bij het RIVM terechtkomen, maar dat soms patiënten buiten beeld raken.

De GGD’s moeten alle besmette patiënten nabellen om te horen hoe het ze vergaat. Pas als dan blijkt dat een patiënt in het ziekenhuis is beland, registreert het RIVM deze persoon als opgenomen patiënt. Bij dit nabellen is een achterstand ontstaan.

Verdachte gevallen

De ziekenhuizen hebben hun eigen registratie en noteren iedereen die met klachten of een positieve test binnenkomt. Ook verdachte gevallen telt de Stichting NICE mee: patiënten die al symptomen van covid-19 hebben, maar nog niet zijn getest. Als ook niet-bevestigde verdachte gevallen worden meegeteld, zijn er sinds 1 juli al 711 nieuwe opnamen geweest. Inclusief verdachte gevallen komen er dagelijks 25 patiënten per dag binnen in het ziekenhuis.

‘Er ontbreekt in Nederland een goed werkend elektronisch systeem om continu de gegevens bij te houden’, zegt voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care in een reactie. ‘Verzameling van informatie wordt daardoor mensenwerk. Door de drukte bij de GGD’s is het dan voor te stellen dat de informatie later binnenkomt.’ Volgens Gommers is het vooral van belang om niet alleen naar het soms schommelende dagcijfer te kijken, maar vooral de trends in de gaten te houden.

Testbeleid

De problemen met de cijfers zijn wrang genoeg het gevolg van het ruimere testbeleid. In maart en april speelden deze problemen voor het RIVM nog niet. Besmette patiënten werden vaak pas getest nadat ze in het ziekenhuis waren opgenomen. Daarna kreeg het RIVM direct de informatie dat er sprake was een ziekenhuisopname als gevolg van covid-19.

Door het ruimere testbeleid stellen de GGD’s de besmetting bij patiënten momenteel veel eerder vast. Deze patiënten verblijven veelal nog thuis en slechts een kleine groep belandt nadien in het ziekenhuis. Wie dan in het ziekenhuis komt, wordt niet meer opnieuw getest.

De GGD wilde deze zomer proberen de cijfers over ziekenhuisopnamen actueler te krijgen, maar dat is door de werkdruk nog niet gelukt, verklaart Van den Hof. Aangezien de Stichting NICE via de ziekenhuizen sinds kort ook cijfers over opnamen verzamelt, beziet het RIVM nu of deze getallen bruikbaar zijn.

Met medewerking van Sarah Haddou.

Lees ook

4.000 besmettingen in een week, maar in het ziekenhuis is het rustig. Hoe kan dat?
Duizenden coronabesmettingen komen er wekelijks bij, maar in de ziekenhuizen en op de ic’s is het relatief stil. Wat is er nu zo anders dan tijdens de eerste golf?

Als coronapatiënt zie ik hoe weinig slagkracht de GGD heeft
Minister De Jonge wil quarantaine verplichten als iemand in een contactonderzoek naar voren komt. Hoe moeizaam zo’n onderzoek zonder die verplichting al verloopt, heeft Volkskrant-redacteur Marjolein van de Water zelf ervaren toen zij positief testte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden