Opmerking over 'drank en vrouwen' helpt Dijsselbloem niet bij Eurogroep

Met een opmerking over 'drank en vrouwen' heeft PvdA-minister Dijsselbloem van Financiën de kans verkleind dat hij zijn tweede termijn als voorzitter van de Eurogroep kan afmaken. Zijn sociaal-democratische partijgenoten in het Europees Parlement vinden zijn uitlatingen 'schandalig' en zullen hem niet steunen.

Eurovoorzitter Jeroen Dijsselbloem in gesprek met de Zweedse minister Magdalena Andersson in Brussel. Beeld epa
Eurovoorzitter Jeroen Dijsselbloem in gesprek met de Zweedse minister Magdalena Andersson in Brussel.Beeld epa

De ruzie met de sociaal-democratische fractie komt op een ongelukkig moment voor Dijsselbloem. Hij wilde juist bij zijn collega-ministers in de Eurogroep peilen of die bereid zijn hem tot medio januari als voorzitter te houden. Dat besluit is aan de ministers, maar partijpolitiek speelt een belangrijke rol en daarmee de opstelling van de sociaal-democraten in het Europees Parlement.

'Drank en vrouwen'

Dijsselbloem deed de gewraakte uitspraak maandag in een interview in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Op een vraag over solidariteit tussen de noordelijke en zuidelijke eurolanden, zei hij: 'Als sociaal-democraat vind ik solidariteit heel belangrijk. Maar wie ze vraagt, heeft ook plichten. Ik kan niet mijn hele leven geld uitgeven aan drank en vrouwen om dan bij u mijn hand op te houden. Dat principe geldt op persoonlijk, lokaal, nationaal en evenzeer op Europees vlak.'

De suggestie dat de zuidelijke eurolanden hun geld aan drank en vrouwen spenderen en dan bij het Europees noodfonds om steun vragen, is de Italiaanse leider Pittella van de sociaal-democratische fractie in het verkeerde keelgat geschoten. Hij nam geen genoegen met de nadere uitleg van Dijsselbloem dinsdagmiddag in het parlement, dat zijn boodschap niet bedoeld was om een land of groep landen zwart te maken.

Jeroen Dijsselbloem. Beeld epa
Jeroen Dijsselbloem.Beeld epa

'Geen enkel excuus'

In een scherpe persverklaring dinsdagavond noemde Pittella de woorden van Dijsselbloem een sociaal-democraat onwaardig. 'Er is geen enkel excuus om zulke taal te gebruiken, zeker niet voor iemand die verondersteld wordt progressief te zijn. Ik vraag me oprecht af of iemand die dit soort opvattingen heeft, nog geschikt is als voorzitter van de Eurogroep.' In een toelichting liet Pittella weten dat hij geen steun geeft aan Dijsselbloems wens zijn mandaat af te ronden.

Dijsselbloem wilde niet reageren op de persverklaring van Pittella. De PvdA'ers in het Europees Parlement namen afstand van het harde oordeel van Pittella. PvdA-leider Tang noemde de opmerkingen van Dijsselbloem 'ongelukkig'.

Gianni Pitella. Beeld epa
Gianni Pitella.Beeld epa

Spaanse concurrentie

Als demissionair minister blijft Dijsselbloem de Eurogroep voorzitten. Zodra er een nieuw kabinet in Nederland is, zou daaraan een eind komen. Als dat het geval is voor het eind van Dijsselbloems mandaat, wil hij de resterende tijd graag volmaken. De Spaanse minister De Guindos toonde eerder interesse om het voorzitterschap over te nemen. Zijn woordvoerder stuurde de 'drank&vrouwen'-uitspraak door naar de Spaanse media.

Dinsdag bleek dat een van de acht bombrieven die de Griekse autoriteiten onderschepten, bestemd was voor Dijsselbloem. Eerder belandden dergelijke brieven bij het IMF en het Duitse ministerie van Financiën.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden