Opmars vuurwerkverbod stagneert, ondanks uitspraak Raad van State

Grote gemeenten staan niet te springen om het aantal vuurwerkvrije zones verder uit te breiden. Door een juridische overwinning van Hilversum bij de Raad van State is het eenvoudiger voor gemeenten geworden om zo'n zone in te stellen. Maar het aantal grote gemeenten dat daartoe besluit, blijft stabiel. Dit blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.

null Beeld anp
Beeld anp

Van de vijftig grootste gemeenten zien 34 niets in een afsteekverbod in vastgestelde gebieden, zoals verzorgingstehuizen, asielen en kinderboerderijen. Zestien doen dit wel, waaronder de vier gemeenten met de meeste inwoners: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De aantallen zijn gelijk aan vorig jaar, waarmee de stijging van de vuurwerkvrije zones is gestagneerd.

De Nederlandse Vereniging van Gemeenten merkte vorig jaar nog op dat Nederland steeds minder tolerant is ten opzichte van vuurwerk. Die conclusie volgde op een onderzoek van het AD onder 281 gemeenten. Daarvan had 30 procent voor het eerst een vuurwerkvrije zone ingesteld. De meerderheid van de grote gemeenten (70 duizend inwoners of meer) wil echter nog steeds niet aan zulke gebieden. Ze geven onder meer als reden dat vuurwerkvrije zones niet tot minder overlast leiden of dat inwoners geen grote problemen hebben met het vrij afsteken van vuurwerk in hun stad of dorp.

Het handhaven van vuurwerkvrije zones vergt bovendien extra mankracht op een avond dat de maximale inzet vaak al is bereikt. Sommige gemeenten zetten hun agenten en stadswachten liever op andere plekken in. Deventer en Helmond noemen als voorbeeld de jacht op illegaal vuurwerk.

Maximale inzet

Tilburg is na een jaar alweer klaar met de vuurwerkvrije zones: op deze plekken wordt mensen voortaan vriendelijk verzocht niets af te steken. Ook Zaanstad is niet langer vuurwerkvrij. De gemeente constateerde rond de vorige jaarwisseling dat niemand de regels in de gebieden met een vuurwerkverbod had overtreden. 'Het middel draagt niet bij aan het vergroten van de heterdaadkracht', aldus een evaluatie van het vuurwerkbeleid.

Twee gemeenten bewandelen de omgekeerde weg. Utrecht verklaart de Voorveldse Polder, een gebied met twee maneges, voor het eerst tot voor vuurwerk verboden gebied. In Zoetermeer mogen consumenten dit jaar niets afsteken op de Markt. Ze krijgen er wel een professionele vuurwerkshow, namens de gemeente en horeca voor terug.

Tekst gaat verder onder de kaart.

Hoe gaan de 50 grootste gemeenten om met vuurwerk? Klik op een plaats om meer informatie te zien.

Omgekeerde weg

Utrecht combineert zijn vuurwerkvrije zone met een aantal 'vuurwerkluwe' gebieden. Daar komen posters te hangen met de tekst 'Denk aan mens en dier - niet knallen hier'. Die boodschap moet inwoners aanmoedigen het vuurwerk op zak te houden, hoewel het niet verboden is het er af te steken.

Vuurwerk kopen mag vanaf 29 december, maar afsteken is pas toegestaan vanaf 31 december om zes uur 's avonds. Sommige grote gemeenten vragen zich af of het wel zin heeft alleen rond de jaarwisseling een vuurwerkverbod in te stellen, terwijl veel overlast zich voordoet in de uren dat het vuurwerk eigenlijk in de doos moet blijven zitten.

De inventarisatie onder de grootste gemeenten is uitgevoerd door Olivier Thé.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden