Opmars van Hugo Boss begon met het naaien van SS-uniformen

'Raise your hand!', roept Hugo Boss op Internet zijn virtuele bezoekers op. 'Raise your hand!' en stuur het textiel- en parfumbedrijf een elektronisch briefje met op- en aanmerkingen, is de bedoeling....

Van onze correspondent

Michel Maas

BOEDAPEST

Maandag onthulde het Oostenrijkse tijdschrift Profil namelijk hoezeer het mode-imperium zijn bestaan te danken heeft aan Adolf Hitlers nationaal-socialistische partij. 'Stichter Hugo Boss was de kleermaker van de SA en de SS', luidt de kop boven een artikel waarin Profil aantoont dat Boss zonder de nazi's nooit was geworden wat het nu is.

De speurtocht van Profil naar het verleden van de in 1948 overleden stichter van het mode-imperium begon toen de naam 'Hugo Boss, Metzingen' opdook in een lijst met slapende rekeningen van Zwitserse banken. Die lijsten worden gepubliceerd om nazaten van nazi-slachtoffers in de gelegenheid te stellen hun geld terug te eisen.

Hugo Boss was alles behalve een slachtoffer. Wat hij wel was, was echter grotendeels onbekend. In de officiële annalen van het Hugo Boss-concern staat slechts: '1923, stichting van het bedrijf door Hugo Boss. 1953: productie van de eerste Boss-herenkostuums.' De dertig tussenliggende jaren bestaan niet op papier. Hugo's zoon Siegfried (82) en zijn kleinzoons Uwe en Jochen Holy zwijgen er het liefst over. Profil citeert Siegfried, die zich er geërgerd van afmaakt met: 'Natuurlijk was mijn vader lid van de NSDAP - maar wie was dat niet in die tijd? De hele industrie werkte toch voor de Wehrmacht.'

Profil dook in de archieven en ontdekte dat Hugo Boss wel heel erg gretig voor de nazi's werkte. De toen 46-jarige Boss werd al op 1 april 1931 lid van de NSDAP. Een jaar daarvoor was zijn in 1923 gestichte kleermakerijtje, waar 22 mensen overalls en andere werkkleding maakten, failliet gegaan. Zijn partijlidmaatschap leverde hem echter een ongekend grote nieuwe klantenkring. Hij begon een nieuwe kleermakerij en legde zich toe op de productie van SA-, SS- en Hitler Jugend-uniformen. Dat bleek een solide fundering voor een bloeiend bedrijf. Dankzij tewerkgestelde Poolse en Franse krijgsgevangenen leidde Hugo Boss de hele oorlog door een lucratief bestaan.

Na de oorlog werd Boss als 'profiteur van het Derde Rijk' het stemrecht ontnomen en kreeg hij een boete van 80 duizend mark. Die laatste betaalde hij grif (volgens Profil uit de verkoop van parachutezijde op de zwarte markt), maar tegen het ontnemen van zijn stemrecht heeft hij zich tot zijn dood verzet.

Zijn bedrijf schakelde over - eerst op spoorweg- en postbode-uniformen, en in de jaren vijftig op herenkostuums. Eind jaren zestig namen Boss' kleinzoons Uwe en Jochen Holy de zaak over en bouwden het met veel gevoel voor public relations uit tot het wereldwijde concern dat het nu is: een mode-imperium met een omzet van een half miljard gulden per jaar.

Het bedrijf is tegenwoordig eigendom van de Italiaanse textielbaron Pietro Marzotto. Die toont zich tegenover Profil niet erg onder de indruk van Boss' oorlogsverleden: 'Maar Hugo Boss is toch dood? Dit heeft allemaal niks met het merk Boss te maken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden