Opmars islamisten Mali gaat ondanks Franse aanval door

De Franse luchtaanvallen op Mali gaan door, maar weten de val van garnizoensstad Diabaly niet te voorkomen.

NAIROBI - Terwijl Frankrijk maandag zijn luchtaanvallen voortzette, zijn islamistische rebellen in Mali erin geslaagd de garnizoensstad Diabaly in het midden van het land in handen te krijgen. Daarmee zijn de radicaal-islamitische opstandelingen de hoofdstad Bamako op minder dan vierhonderd kilometer genaderd.


De val van Diabaly is bevestigd door de Malinese krijgsmacht. Volgens Jean-Yves Le Drian, de Franse minister van Defensie, viel Diabaly 'na hevige gevechten en verzet van de Malinese krijgsmacht, die de rebellen niet kon tegenhouden.' Ook luchtsteun van Frankrijk kon de inname van de garnizoensplaats niet voorkomen.


De opstandelingen zijn mogelijk vanuit het buurland Mauretanië naar Diabaly opgetrokken. Dat land is nu bezorgd dat het conflict naar zijn grondgebied overslaat en heeft extra grenscontroles ingesteld. Hetzelfde geldt voor Burkina Faso. De rebellengroep Mujao zegt de grens met Niger af te sluiten. Daar worden mogelijk ook mijnen gelegd.


Gisteren herhaalde Frankrijk dat het zijn acties in Mali van korte duur wil laten zijn. Minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius sprak van 'een kwestie van weken'. Later, als de regionale interventiemacht van Ecowas operationeel is, kan Frankrijk terugkeren voor steun. 'We hebben niet de intentie voor altijd te blijven', aldus Fabius.


De drie islamistische groepen - Mujao, Ansar Dine en AQIM - hebben ondertussen met terreuracties gedreigd. Volgens een leider van Mujao, Omar Ould Hamamah, hebben de Fransen 'de poorten van de hel geopend'. Hij daagde de Fransen uit 'als echte mannen' met grondtroepen te vechten - iets wat Parijs duidelijk niet van plan is.


Een andere leider van Mujao, Abou Dardar, liet weten dat Frankrijk een aanval heeft ingezet op de islam. 'We zullen in het hart van Frankrijk toeslaan', zei hij. Ook andere plekken, zoals de Malinese hoofdstad Bamako en andere plaatsen 'in Afrika en in Europa' zouden niet meer veilig zijn voor aanslagen van radicaal-islamitische groepen.


Maandag werden in Bamako de eerste troepen van de Ecowas-interventiemacht verwacht. Volgens waarnemers ter plaatse viel daarvan echter weinig te merken. De interventiemacht moet uiteindelijk uit meer dan drieduizend soldaten bestaan. Onduidelijk is nog welke West-Afrikaanse landen met hoeveel troepen deelnemen.


De strijd op het land, zo werd gisteren weer duidelijk, is voor de slecht georganiseerde Malinese krijgsmacht nauwelijks vol te houden. Zij vinden goed bewapende en getrainde opstandelingen en ook buitenlandse jihadi's tegenover zich. Volgens sommige deskundigen is het de vraag of alleen luchtaanvallen zoals Frankrijk die nu uitvoert de kracht van de rebellen wel zullen kunnen breken.


Naast gevechtsvliegtuigen en helikopters, vanuit Franse bases in andere Afrikaanse landen en uit Frankrijk zelf, heeft het land inmiddels zo'n 550 militairen naar Mali gestuurd. Zij spelen een coördinerende en logistieke rol en nemen niet zelf aan grondgevechten deel. De luchtaanvallen concentreren zich op plaatsen als Konna, Douentza, Léré, Gao, Kidal en Timboektoe.


Over het aantal slachtoffers van de strijd tot nu toe bestaat weinig duidelijkheid. Schattingen variëren van enkele tientallen tot enkele honderden. Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen is zeer bezorgd over het lot van burgers in de gebieden waar wordt gevochten en die vanuit de lucht worden gebombardeerd.


pagina 29


Commentaar


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden