OPMAAT JONG

Purcell schreef een opera over het beroemde ridderverhaal van Koning Arthur, die de Ronde Tafel uitvond en op zoek ging naar de Graal....

Tournee

Martin Hansons Wintercircus viert zijn 20-jarig bestaan als reizend gezelschap. Met een leeuw, zes tijgers, een Poolse dompteur, acrobaten, een hoelahoepartieste en een Hongaarse springplankgroep reist het Wintercircus tot ver in januari door het land. Vanavond in Winterswijk (Cultureel Centrum), zaterdag in Emmen (de Muzeval), zondag in Doetinchem (Amphion), maandag in Lochem (Schouwburg), dinsdag in Veenendaal (De Lampegiet).

De tent van het Russisch Kerst Circus staat t/m 20 december in Bovenkarspel, van 24 t/m 29 december in Kerkrade.

In een barre winter zit een vader met zijn twee zonen gevangen op een ijssschots. Peter de Graef schreef Drijfijs, gebaseerd op een historisch verhaal, voor Huis a/d Amstel. Vanaf 10 jaar. Vrijdag in Amsterdam (De Krakeling), zaterdag in Drachten (De Lawei), zondag in Amsterdam (Huis aan de Amstel Theater).

Een kinderpopconcert door VOF de Kunst met het boek De kerstboom spreekt van Paul van Loon als uitgangspunt. Vrijdag in Leeuwarden (de Harmonie), zaterdag in Breda (Chassé Theater), zondag in Eindhoven (Stadsschouwburg), dinsdag in Tilburg (Schouwburg), woensdag tot slot in Zoetermeer (Stadstheater).

Theater Teneeter speelt de Griekse tragedie Medea voor een publiek vanaf 14 jaar. Vanavond in Apeldoorn (Gigant), vrijdag in Culemborg (De Fransche School), zaterdag in Nijmegen (Badhuis), zondag in Amsterdam (Frascati).

In een stationnetje wonen Sjef en Sjaan. Op een ochtend zit er een meisje met een grote koffer. Niemand weet waar ze vandaan komt of waar ze naar toe moet. Het Station (tekst Roel Adam, regie Liesbeth Coltof) is een voorstelling van Huis a/d Amstel. Vanaf 5 jaar. Zaterdag in Apeldoorn (Orpheus), zondag in Haarlem (Toneelschuur), dinsdag en woensdag in Amsterdam (De Krakeling).

Nog bij moeder gaat over Ot en Sien, die nog te klein zijn voor school. Maar hun spelletjes kunnen niet op tegen de verhalen over de juf. Vanaf 4 jaar. Zondag in Papendrecht (Theater De Willem), dinsdag en woensdag in Drachten (De Lawei).

Hakim houdt van smoesjes. Maar kinderen, vaders en moeders, opa's en oma's ook. Smoesjes is een voorstelling voor iedereen die wel eens een smoesje vertelt. Met muziek, theater en dans. Vanaf 4 jaar. Zondag in Wageningen (Junushof), woensdag Dordrecht (Kunstmin).

Sprookjes over de liefde is een voorstelling van Speeltheater Edam met acteurs, poppenspelers, poppen en muziek. Vanaf 6 jaar. Zaterdag en zondag in Amstelveen (Poppentheater), dinsdag in Tiel (Agnietenhof), woensdag in Enschede (Twentse Schouwburg).

Jeugdtheaterschool ZH speelt zeven 'angstaanjagende, bonte, betoverende en koddige' volksverhalen, opgetekend door de Gebroeders Grimm. Grimmige sprookjes, vrijdag en zaterdag in Alphen a/d Rijn (Parktheater), zondag in Delft (de Veste), maandag in Gorinchem (De Nieuwe Doelen), dinsdag in Papendrecht (De Willem), woensdag in Bussum ('t Spant).

Amsterdam

Vanaf vandaag is Theater Carré weer echt een circustheater. Tot en met 3 januari zijn er voorstellingen van het Wereldkerstcircus. Met paarden, tijgers, kozakken te paard, achttien meisjes op één fiets en een 'wereldclown'.

In het Bijbels Museum zondag en woensdag om 14 en 15.45 uur toverlantaarnvoorstellingen met kerstverhalen.

Over een piloot die een noodlanding maakt en een jongetje dat afkomstig is van een verre planeet gaat De Kleine Prins door Theater Ka. Vanaf 6 jaar. Dinsdag en woensdag in Kunstweb Theater, Overtoom 25.

Vandaag gaat de tekenfilm De Prins van Egypte in première en daarom houdt het Allard Pierson Museum dinsdag een open dag, met een speurtocht en rondleidingen.

Den Bosch

Alice is een jeugddansvoorstelling door De Stilte naar het beroemde boek van Lewis Carroll. Een choreografie van Jack Timmermans. Zondag om 15 uur première in het Chassé Theater.

Den Haag

Aan de rand van het dorp staat een huis waar Mathilde woont met haar zoon Dennie. In de kamer dreigt onheil en Dennie barricadeert de deur. Geitenjong, door Stella Den Haag. Voor de voorstelling eerst een rapconcert. Op 21, 22, 23 en 24 december in het Stellatheater.

Groningen

Het KinderWinterFestival, op 20, 21, 22 en 23 december in het Grand Theatre, biedt voorstellingen als Hot Hands door Buffo, Dibbes door Abe Beer, Blauw Bloed door Het Filiaal, Wolvenjong door Dansend Hart en Gaaphonger door De Kift.

In Echt om alles gaan Rood en Geel op zoek naar Blauw, want met zijn drieën zijn ze alles. Maar onderweg ontmoeten ze de Lucht, de Zee en nog meer en ze ontdekken dat ze Blauw eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Door De Citadel (vanaf 4 jaar), maandag, dinsdag en woensdag in De Studio.

Rotterdam

De jaarlijkse familievoorstelling van het RO Theater heet Hondje, over een straathond die de menselijke gekkigheid leert kennen. Met poppenspelers, acteurs en muziekanten. Mark Rietman en Rieks Swarte regisseren. Vanaf vanavond in de Schouwburg, zaterdag première.

De Vijanden is een theaterdansvoorstelling van het Onafhankelijk Toneel, naar teksten van Armando. Tien jonge spelers komen samen op een plek waar ze dromen, herinneringen ophalen en hun krachten meten. Tot er een vijand opduikt. Van zondag t/m woensdag in het eigen theater aan de St. Jobsweg.

Jeugdtheater Hofplein bewerkte Collodi's verhaal over de goedgelovige Pinokkio tot een feestelijke commedia del arte-voorstelling met veel dieren, waarin ook rollen zijn weggelegd voor Harlechino en Columbine. Met muziek van Ton Scherpenzeel, van 18 december t/m 21 februari. Première op 21 en 22 december.

Van 18 december t/m 3 januari in Sportpaleis Ahoy' het decor voor het traditionele Kerstcircus, waarvoor grote circussen hun topacts uitleenden. Met olifanten, paarden, hoge-draadartiesten en de Roncalli-clowns. Reserveren tel. 010-2933333.

Utrecht

In de Kinderboekhandel op de Ganzenmarkt zondag vanaf 12 uur een voorleesmarathon van vijf uur door kinderboekenschrijvers, onder wie Mirjam Mous, Mathijs Beentjes, Thijs Goverde en Hans Manders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden