OPMAAT JONG

Theater Artemis speelt 'Bizon & Zn', in Drachten, Reusel en Breda. FOTO JOEP LENNARTS..

Tournee

Kleine Sofie en Lange Wapper is een klassieker onder de jeugdboeken. De doodzieke Sofie zoekt steun bij haar brutale pop Wapper die haar de wereld laat zien. In de regie van Rieks Swarte en Javier Lopez Pinon wordt het een vrolijke boel. Muziek van Fay Lovsky. Vanaf 6 jaar. Vanavond in Apeldoorn (Orpheus), vrijdag in Deventer (De Leeuwenbrug), zaterdag in Enschede (Twentse Schouwburg), zondag in Eindhoven (Stadsschouwburg) en tot slot 14 februari in Gouda (Schouwburg).

Theatergroep Maccus neemt De Meiden van Genet in reprise. Het griezelige ritueel tussen twee dienstmeisjes lijkt een onschuldig kinderspel. Vanaf 10 jaar. Zaterdag in Culemborg (De Fransche School), woensdag in Veghel (De Blauwe Kei).

Drie broers dromen in een morsige keuken over zichzelf als helden. Hun vader heeft het huis verlaten en daar zitten ze dan, de luie donders. Bizon & Zn is een verrukkelijke cowboyslapstick van Theater Artemis. Tekst: Pauline Mol. Regie: Moniek Merkx. Vanaf 8 jaar. Vrijdag in Drachten (De Lawei), zaterdag in Reusel (De Kei), zondag in Breda (Chassé Theater).

De zee is onmetelijk, het eiland is in die grote watermassa maar een klein vlekje. De vuurtorenwachter is bang voor al dat water, maar hij kan niet weg: hij moet zorgen voor licht. In Lichtjes uit zee combineert Virga Lipman poppenspel en mime. Vanaf 4 jaar. Zaterdag en zondag in Leiden (LAKtheater), woensdag in Amsterdam (De Krakeling).

De opera Boris Godoenov van Moesorgski gaat over de verwikkelingen aan het hof van de Russische tsaar. Frank Groothof vertolkt alle rollen. De tekst is van Imme Dros. Vrijdag in Gorinchem (Schouwburg), zaterdag in Kampen (Stadsgehoorzaal), zondag in Amstelveen (Cultureel Centrum).

Amstelveen

Xynix brengt de operakomedie De Tweeling op muziek van Fons Merkies, met een libretto van Annet Schaap. Twee zingende zusjes hebben er alles voor over om wereldberoemd te worden. Tijdens een opvoering van 'De Bloedstollende Moord op de Koning' valt een fataal schot. Op 7 en 8 februari in het Amstelveens Poppentheater.

Amsterdam

In Theater Carré tot en met 1 maart de musical Annie, met Nelly Frijda als de nijdige weeshuisdirectrice Miss Hannigan en Will van Selst als de barse Oliver Warbuchs, die Annie voor zich weet te winnen. Een wisselende cast van zeven kinderen speelt Annie en de zes weeskinderen.

Arnhem

Kinderen van circa 7 tot 12 jaar kunnen zaterdag van 14 tot 15.30 uur meedoen aan een kinderatelier in het Museum voor Moderne Kunst. Op het programma staan 'fantasie'-landschappen.

Den Haag

Het Holland Dance Festival biedt in Theater aan het Spui ook een jeugdprogramma. Het Rennie Harris PureMovement, podium-hiphop uit Philadelphia, treedt op 5 (21 uur), 6 en 7 februari (19 uur) op; Speeltheater Gent komt met Het Feest van Gonnie Heggen, op 11 februari (14.30 uur). Op 15 februari (14.30 uur) HDF-familiematinee met Ohad Naharins Anaphase en tot slot op 18 februari (19 uur) Dansgroep De Meekers.

Gouda

50 Leerlingen van Jeugdtheaterschool Zuid Holland spelen en zingen in De Rode Ballon“ een musical voor de hele familie. Vanaf 6 jaar. Zaterdag en zondag de laatste voorstellingen in De Garenspinnerij.

Haarlem

Ze hebben niet veel meer, de gelovige oude dame die met één been in de hemel staat, haar buurvrouw met dat eeuwige breiwerk of de enige heer op de afdeling. Altijd zondag is een kleurrijke voorstelling voor de hele familie over de vergrijzing, geregisseerd door Cas Enklaar. Vanavond, vrijdag, zaterdag en zondag in De Toneelschuur.

Leeuwarden

Pake yn 'e kast is de Friese vertaling van 'Pake in de kast', een voorstelling van Bouke Oldenhof over een opa en zijn kleinzoon. Opa moet naar het bejaardenhuis, maar hij wil niet. Hij heeft zich verstopt in de kast bij zijn kleinzoon. Van 4 t/m 7 jaar. Vrijdag première in Schouwburg De Harmonie.

Leiden

Het stripfiguur Kuifje figureert als gids op de tentoonstelling Naar Tibet met Kuifje in het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Naast de originele tekeningen die Hergé maakte voor het stripalbum 'Kuifje in Tibet', zijn originele gebedsmolens, reliekschrijnen, rolschilderingen en dodenboeken te zien. Samen moeten ze inzicht geven in het landschap, het klimaat, de cultuur en de geschiedenis van Tibet. Tot en met 3 augustus.

Nijmegen

Ieder meisje wil wel Assepoes spelen. Om beurten wringen ze zich in haar jurk, in haar schoenen, maar niks past. Langzaam ontdekken ze dat die rol hen helemaal niet past. Geen Assepoes is een gedanst sprookje op muziek van Prokovjef door Dansend Hart. Choreografie: Wies Merkx. Vanaf 7 jaar. Zondag in Steigertheater.

Rotterdam

Robin Hood door Jeugdtheater Hofplein door Michiel Kerbosch, Don van Dijke en tientallen (oud)leerlingen van de Jeugdtheaterschool. Met muziek van Ton Scherpenzeel. Tot en met 15 februari in het Hofpleintheater.

Tilburg

Vijf jonge mensen proberen te overleven in een wereld waarin iedereen elkaar opvreet, inslikt en uitspuugt. Komosha betekent in het Afrikaans de plek waar je je thuisvoelt. Een voorstelling van het Gentse Speeltheater, vol hiphop en breakdance. Vanaf 14 jaar. Zaterdag in De Vorst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden