OPMAAT JONG

Imme Dros bewerkte Shakespeare's 'Macbeth' tot een thrillerachtig sprookje vol heksen en verschijningen voor een publiek vanaf 10 jaar. Macbeth Móórdenáár door Theater Teneeter....

Tournee

Ze hebben niet veel meer, de gelovige oude dame die met één been in de hemel staat, haar buurvrouw met dat eeuwige breiwerk of de enige heer op de afdeling. Altijd zondag is een familievoorstelling over de vergrijzing. Zaterdag in Wadway (Theaterkerk), woensdag in Tilburg (Schouwburg).

Zes spelers uit verschillende landen vertellen elkaar sprookjes. En of het nu draait om een prinses met een hart van ijs, een spin of een man met natte voeten, steeds gaat het over de liefde. Sprookjes over de liefde van Speeltheater Edam met vertellers, poppen en acteurs. Vanaf 6 jaar. Zondag in Zaandam (De Speeldoos), maandag in Utrecht (Blauwe Zaal), woensdag in Weert (Munttheater).

De opera Boris Godoenov van Moesorgski gaat over de verwikkelingen aan het hof van de Russische tsaar. Frank Groothof vertolkt alle rollen. De tekst is van Imme Dros. Muziek: Max Tak Orkest. Vrijdag in Enschede (Twentse Schouwburg), maandag in Rotterdam (Schouwburg).

Mijn moeder en ander gespuis van het Friese gezelschap Tryater gaat over bijzondere moeders en uitzonderlijke kinderen. Hier gaat het om dochters die opgroeien zonder vader. Maandag in Den Bosch (Bistheater), dinsdag in Franeker (De Koornbeurs).

Alkmaar

De sombere Kadushi ziet bijna nooit een klant in zijn limonadetentje. Hij moet meer lachen van Meneer De Windt. Op een dag komt er een logé. Kadushi en de Windt is een muzikale kleutervoorstelling van Wijnand Stomp. Vanaf 4 jaar. Woensdag in De Vest.

Amsterdam

Dertien Amsterdamse jongeren van uiteenlopende pluimage spelen I.D.. Ze komen in een experiment terecht waarin ze een paradijs mogen creëren. Wat begint als een positieve daad van verzet, eindigt in ellende. Door Nultwintig, vanaf 12 jaar. Vanavond in de Krakeling.

In het Amsterdams Marionetten Theater aan de Nieuwe Jonkerstraat 8 de opéra-comique Het luchtkasteel van Jacques Offenbach. Voor jong en oud, vanaf 6 jaar.

Culemborg

De vuurtorenwachter is bang voor de zee, maar hij kan niet weg: hij moet zorgen voor licht. In Lichtjes uit zee combineert Virga Lipman poppenspel en mime. Vanaf 4 jaar. Woensdag in De Fransche School.

Den Haag

Twee roverfamilies in een afgelegen landstreek haten elkaar. Als de zoon van de ene familie verliefd wordt op de dochter van het vijandelijke kamp breekt de hel los. Rovers 2 is een remake van 'Rovers' door Stella Den Haag. Vanaf 9 jaar. Vandaag t/m maandag in het eigen theater in de Kerkstraat. Op die dagen zijn er ook videofilms in indianententen, verhalen in de blokhut en een tentoonstelling over kinderen tijdens de oorlog in Bosnië en Kroatië, en live-muziek.

Enkhuizen

Het Zuiderzeemuseum heeft sinds vorige week een Kindereiland. In het Onderhuis, het Verhalenhuis en het Woonhuis kunnen kinderen ervaren hoe hun leeftijdgenootjes rond 1930 op het eiland Marken leefden. Volwassenen zijn alleen welkom onder begeleiding van een kind.

Emmeloord

De onverwachte ontmoeting tussen een keurige chirurg en jonge terrorist is de leidraad in Varkens. De tekst van Oscar van Woensel wordt gespeeld door Het Syndicaat. Vanaf 14 jaar. Vanavond in 't Voorhuys.

Enschede

Het meisje Alba is in het verkeerde gezin geboren. Het liefst is ze bij oma, ver van haar moeder die haar niet begrijpt en van dat kreng van een broertje. Flessenpost is de nieuwe voorstelling van Jeugdtheater Sonnevanck, regie: Flora Verbrugge. Vanaf 8 jaar. Vrijdag en woensdag in Theater Sonnevanck.

Leiden

In het Rijksmuseum van Oudheden t/m 7 juni de minitentoonstelling Sensaos: oog in oog met het meisje in de mummie. Sensaos was de dochter van een hoge ambtenaar in Boven-Egypte, die in 109 na Chr. overleed op 16-jarige leeftijd. Op video is te zien hoe men een reconstructie van haar gezicht heeft gemaakt.

Het stripfiguur Kuifje figureert als gids op de tentoonstelling Naar Tibet met Kuifje in het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Naast de originele tekeningen die Hergé maakte voor het stripalbum 'Kuifje in Tibet', zijn originele gebedsmolens, reliekschrijnen, rolschilderingen en dodenboeken te zien. Tot en met 3 augustus.

Rotterdam

Op en rond een hoenderhof kraait een haan zo indrukwekkend dat de zon ervan opkomt. Het veelgeprezen Vlaamse gezelschap Blauw Vier maakt muziektheater van het boek van Rostand, Cantecleir. Met kippen, een fazant, een merel, een nachtegaal, een hond en veel meer. Maandag een eenmalige voorstelling in de Schouwburg.

Tiel

Jetje heeft niets meer te wensen. Tot ze moet leren op eigen benen te staan. Schrijfster Ienne Biemans bewerkte haar boek Jetje voor theatergroep Maccus. Een poëtisch sprookje over groot worden, vanaf 6 jaar. Regie: Floor Huygen. Woensdag in De Agnietenhof.

Uden

Voor kinderen die viool spelen of tennissen bestaat een podium en professionele begeleiding. Kinderen die goed kunnen tekenen, hebben geen gelegenheid tot exposeren en krijgen te horen dat de toekomst wel zal uitwijzen of ze talent hebben. De tentoonstelling De koppoter voorbij in de Pronkkamer laat tekeningen en schilderijen van kinderen zien, naast jeugdwerk van gerenommeerde kunstenaars. Tot en met 7 juni.

Zwolle

Juul wordt gepest en niet zo'n beetje. Katja en Nico verzinnen van alles om Juul het leven zuur te maken. Juul is een poppenvoorstelling over pesten en wat je daartegen kunt doen door Theater Gnaffel. Vanaf 6 jaar. Zaterdag in Papenstraattheater.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden