OPMAAT JONG

Kaktus & De Windt door Stip Produkties is een intieme, muzikale kleutervoorstelling over goede en slechte buien. Een tekst van Esther Gerritsen naar een concept van Wijnand Stomp....

Tournee

Theatergroep Stella brengt in samenwerking met muziekgroep Anumadutchi het concert Slag Werk, een combinatie van Afrikaanse en westerse slagwerkmuziek. De regie is van Hans van den Boom. Vanaf 7 jaar. Zondag in Amstelveen (Cultureel Centrum), maandag in Hilversum (Gooiland), dinsdag in Velsen (Witte Theater).

Alba is in het verkeerde gezin geboren. Liever zou ze bij de buren willen wonen, maar het liefst is ze bij oma, weg van haar moeder die haar niet begrijpt en van dat kreng van een broertje. Flessenpost, de nieuwe voorstelling van Jeugdtheater Sonnevanck, vanaf 8 jaar. Zondag in Leiden (LAK), woensdag in Enschede (Theater Sonnevanck).

De zee is onmetelijk, het eiland is in die grote watermassa maar een klein vlekje. De vuurtorenwachter is bang voor al dat water, maar hij kan niet weg: hij moet zorgen voor licht. In Lichtjes uit zee combineert Virga Lipman poppenspel en mime. Vanaf 4 jaar. Zondag in Alphen a/d Rijn (Parktheater), woensdag in Amsterdam (Pleintheater).

Theatergroep Maccus neemt De Meiden van Genet in reprise. Het griezelige ritueel tussen twee dienstmeisjes lijkt een onschuldig kinderspel. Regisseur Jos van Kan geeft het stuk een verrassende draai. Vanaf 10 jaar. Vanavond in Nieuwegein (De Kom), vrijdag in Zevenaar (De Bommersheuf), zondag in Rotterdam (Theater Zuidplein).

Juul wordt gepest en niet zo'n beetje. Katja en Nico verzinnen van alles om Juul het leven zuur te maken. Nu gaat ook zijn vriendinnetje nog weg. Juul is een poppenvoorstelling over pesten en wat je daartegen kunt doen door Theater Gnaffel. Vanaf 6 jaar. Zaterdag en zondag in Amstelveens Poppentheater. Woensdag in Groningen (Stadsschouwburg).

Een boom omhakken gaat niet zomaar. Twee houthakkers krijgen heel wat problemen op hun dak, want de boom leidt een eigen leven. La-da-di-Boom is een voorstelling van De Verbeelding met twee acteurs, poppen en muziek. Vanaf 4 jaar. Regie: Jeroen van den Berg. Zondag in Nijmegen (Steigertheater), dinsdag en woensdag in Utrecht (Theater Kikker).

De opera Boris Godoenov van Moesorgski gaat over de verwikkelingen aan het hof van de Russische tsaar. Net als hij deed met eerdere opera's vertolkt Frank Groothof alle rollen. De tekst is van Imme Dros. Vanavond en vrijdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), zondag in Haarlem (Stadsschouwburg), woensdag in Apeldoorn (Orpheus).

Marina heeft een bocheltje, geen jasje past haar. Toch wil ze koorddanseres worden in het circus waar haar vader beren temt. Marina Marino is een voorstelling van Theatergroep Saga. Vanaf 6 jaar. Dinsdag in Hilversum (Achterom), woensdag in Nijmegen (Steigertheater).

Vijf acteurs proberen te overleven in een chaos waarin iedereen elkaar opvreet, inslikt en uitspuugt. Komosha betekent in het Afrikaans de plek waar je je thuisvoelt. Een voorstelling van het Gentse Speeltheater vol breakdance, hiphop en rap. Vanavond in Amersfoort (De Lieve Vrouw), vrijdag in Amsterdam (De Krakeling).

Moeders is een kleutervoorstelling met liedjes over het moederschap door Theatergroep Wederzijds. Vanaf 4 jaar. Voorstellingen op 22 februari in de Rotterdamse Schouwburg, op 24 februari in Leeuwarden (De Harmonie), op 25 en 26 februari in Amsterdam (De Krakeling), op 28 februari in Zaandam (De Speeldoos).

Het Noord-Nederlands Orkest o.l.v. Vincent de Kort m.m.v. Edwin Rutten (verteller) met Poulenc ('Het verhaal van Babar de kleine olifant'), vanavond om 19 uur in Meppel (Ogterop), vrijdag om 19 uur in Emmen (de Muzeval) en zondag om 15 uur in Groningen (de Oosterpoort).

Gilly is een soort Pippi Langkous: ze weet wat het is om haar eigen boontjes te doppen. Nadat een verbljf bij het zoveelste pleeggezin weer dreigt te mislukken, komt er een brief. Gilly! is een familievoorstelling door Olbe Produkties met liedjes van Peter van Hintum en een regie van Bruun Kruijt. Gespeeld door Erna Sassen, Marjolijn Touw, Arnie Breeveld en Frank Houtappels. Première op 23 februari om 19 uur in Dordrecht (De Kunstmin); daarna op 27 februari in Nieuwegein (Theater De Kom), op 1 maart in Rotterdam (Theater Zuidplein).

Amsterdam

O'mamarée maakt muziektheater voor iedereen vanaf 7 jaar. De nieuwe productie De Ondergang van Nagele speelt zich af in het Nederland van 1720. Over land, water, vissen en mensen. Première op 20 februari om 19 uur in De Brakke Grond. Voorstellingen daar t/m 28 februari, tournee.

Theatergroep Mevrouw Smit speelt de jongerenvoorstelling Breaktime, een bewerking van Mirjam Midderham naar het boek van Aidan Chambers over een jongen die zich probeert los te maken van zijn kindertijd. Van 25 februari t/m 1 maart in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

Twaalf jongeren van Theater Artisjok spelen Onder de duim, een voorstelling over winnen of verliezen, pesten of gepest worden en de steun van je vrienden. Regie: David Greaves. Vanavond, vrijdag en zaterdag in De Krakeling.

In Theater Carré t/m 1 maart de musical Annie, met Nelly Frijda als de nijdige weeshuisdirectrice Miss Hannigan en Will van Selst als de barse Oliver Warbuchs, die Annie voor zich weet te winnen.

Van maandag t/m zaterdag presenteert De Meervaart een mini-festival met voorstellingen en een talentenjacht. Voor de allerkleinsten (vanaf 2 jaar) speelt Gerard Pillen maandag Behang en dinsdag Kist. Woensdag Hoe een vlinder een rups werd van Marie-José Peltzers (vanaf 2 jaar) en Theatergroep Munganga met Dido (vanaf 6 jaar). Donderdag Sokken van Burpp! (vanaf 4 jaar) en vrijdag Verhalen van de Maan en de Zon door René Hilderheim (vanaf 3 jaar). Informatie tel. 020-6107498.

Arnhem

Drie broers dromen in een morsige keuken over zichzelf als helden. Hun vader heeft het huis verlaten en daar zitten ze dan, de luie donders. Bizon & Zn is een verrukkelijke cowboyslapstick van Theater Artemis. Tekst: Pauline Mol. Regie: Moniek Merkx. Vanaf 8 jaar. Zondag in de Schouwburg.

Den Haag

Veertien leerlingen van het Johan de Witt College in Den Haag mochten een kunstwerk uit het depot van het Haags Gemeentemuseum uitzoeken, om een tentoonstelling samen te stellen in het Volksbuurtmuseum. Het door de jongeren geselecteerde werk is tot en met 29 maart tentoongesteld.

Enschede

350 Jaar geleden werd de Vrede van Münster gesloten. Ter gelegenheid daarvan schreef Rob de Graaf Het vergeten verdrag, waarin een hedendaagse schooljongen verzeilt in een herberg uit het verleden waar een kleurrijk gezelschap op vrede wacht. Vanavond première in Theater Concordia.

Leiden

Het stripfiguur Kuifje figureert als gids op de tentoonstelling Naar Tibet met Kuifje in het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Naast de originele tekeningen die Hergé maakte voor het album 'Kuifje in Tibet', zijn originele gebedsmolens, reliekschrijnen, rolschilderingen en dodenboeken te zien, t/m 3 augustus.

Rotterdam

Onder het motto 'de kleinsten zullen de grootsten zijn' vanaf zaterdag (14 uur) in de Kunsthal een tentoonstelling van insecten op reuzenformaat. Sommige zijn wel 600 vergroot en kunnen (computergestuurd) bewegen. De tentoonstelling wordt omlijst met een programma van speur- en kleurtochten, een film en lezingen. Zo houdt insectendeskundige Arnold van Huis een lezing over het eten van insekten: 'Rupsen op je bord', dinsdag 3 maart om 20 uur.

Ieder meisje wil wel Assepoes zijn. Om beurten wringen ze zich in haar jurk, in haar schoenen. Niks past. Langzaam ontdekken ze dat die rol helemaal niet willen. Geen Assepoes is een gedanst sprookje op muziek van Prokovjef door Dansend Hart. Choreografie: Wies Merkx. Vanaf 7 jaar. Dinsdag in de Schouwburg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden