Opmaat Jong

Drie oude mannetjes ontvangen op een dag een brief dat hun leven op is. Ze schrijven een brief terug: wij gaan eeuwig leven....

Samen met zijn opa in het bejaardenhuis doet Jimmy gevaarlijke kunsten en moeilijke trucs. Poppentheater Theo Terra speelt Circus, vanaf 4 jaar. Zaterdag in Franeker (De Koornbeurs), woensdag in Zevenaar (Bommersheuf).

Imme Dros nam voor Theater Teneeter het bekende sprookje flink onderhanden en bewerkte het tot muziektheater: Roodhapje. Vanaf 6 jaar. Vandaag en vrijdag in Nijmegen (Badhuis), zaterdag en zondag in Amsterdam (De Krakeling), woensdag in Heerlen (Stadsschouwburg).

Stel je voor dat je er op een dag achter komt dat je moeder een man is geweest. In Brazilië is het echt gebeurd, Suzanne van Lohuizen maakte er een toneelstuk van: Wat is er aan de hand met Daniele Dunoz?. Vanaf 10 jaar. Zaterdag in Enschede (Twentse Schouwburg), zondag in IJmuiden (Witte Theater).

Hakim belandt in de woestijn en moet binnen zeven dagen de kroon van zand vinden. Hij tuimelt in een stroom avonturen. De Zandkroon is gebaseerd op het boek van Hakim en zijn broer, de cineast Karim Traïdia. Vanaf 6 jaar. Zondag in Groningen (Stadsschouwburg), woensdag in Beverwijk (De Nieuwe Slof).

Kraanvogel leert vliegen is de nieuwe vertelvoorstelling van Martin Mens. Met poppen en objecten vertelt hij zijn verhaal. Vanaf 6 jaar. Zondag in Berlicum (Den Durpsherd), woensdag in Ermelo (De Dialoog).

Het Filmorkest Max Tak en verteller/muzikant Beppe Costa jagen iedereen de stuipen op het lijf met spannende muziek en filmfragmenten in de voorstelling Griezelen. Vanaf 6 jaar. Op 19 januari in IJmuiden (Schouwburg Velsen), 23 januari in Den Haag (Diligentia).

Amersfoort

Wiseguys is het geestige, dramatische portret van vier stoere streetkids door het Muztheater. Regie: Allan Zipson. Vanaf 12 jaar. Vanavond in De Lieve Vrouw.

Amsterdam

In een ouderwetse kapperszaak gebeuren de vreemdste dingen. Vlinders van verliefdheid fladderen rond, geheimen worden verklapt, gelpotten trillen, kammen raspen en scharen klappen. Kapsalon Knipscheer met Koos Elfering en Jes Vriens, vanaf 6 jaar, zaterdag en zondag in het Ostadetheater.

De muziekbusiness maakte van hiphop een miljoenenindustrie. Dat ging niet zachtzinnig. Red dough is een jongerenvoorstelling van Made in da Shade gaat over geld, sex, hebzucht en macht. Vanaf 14 jaar. Vanavond en vrijdag in De Krakeling.

Verhalen van 1001 nacht door Jeugdtheaterschool Zuid-Holland, met videoprojecties en een dj. Vanaf 6 jaar. Zondag in De Meervaart.

Den Bosch

Slagwerkgroep Den Haag met Trom's Day Off. De trommels blijven thuis, maar de borstkas van de slagwerker en tafels en stoelen worden wel gebruikt. Zondag om 12.30 uur in het Muziekcentrum.

Groningen

Over twee politiemannen, Hoekstra en Willemse, de een dromerig jong, de ander oud en gedegradeerd, gaat De zaak Hans en Chrietje. Een familievoorstelling vanaf 10 jaar door Stichting Kroost. Regie: Liesbeth Coltof. Woensdag in het Kruithuis.

Rotterdam

Rupa Lucian, kind van Roemenië vertelt het gruwelijke levensverhaal van een weeskind dat wordt opgeleid voor de veiligheidsdienst van Ceaucescu. De tekst van Ad de Bont wordt geregisseerd door Paula van der Oest. Vanaf 9 jaar. Zondag in de Schouwburg.

Over de zoektocht van koning Arthur naar zijn geliefde Emmelijn gaat King Arthur, een opera van Henry Purcell. De twee geliefden worden de speelbal van toverkrachten in een bos waar niets lijkt wat het is. Een coproductie van Huis a/d Amstel, Theatergroep Maccus en het Combattimento Consort. Vanaf 8 jaar. Zaterdag en zondag in de Schouwburg.

De jaarlijkse kerstproduktie van Jeugdtheater Hofplein, Louis Lemaires bewerking van Alice in Wonderland, wordt gespeeld door Cox Habbema en 85 leerlingen van de theaterschool. Vanaf 4 jaar. Vrijdag, zaterdag en zondag in Theater Hofplein.

Utrecht

Over een land dat nog niet is ontdekt, over de zee die vruchtbaar land wordt, over grenzen en dijken gaat Hol-land. Een muzikaal sprookje door Het Filiaal met een knipoog naar de vaderlandse geschiedenis. Vanaf 8 jaar. Zondag première in de Stadsschouwburg.

Zoetermeer

Ver van de bewoonde wereld leeft Mariken met een oude man en zijn geit. Op een dag komt ze in de stad en loopt ze de Duvel tegen het lijf. Van het gelijknamige boek van Peter van Gestel maakte Inez Derksen een spetterende theatervoorstelling. Vanaf 8 jaar. Vrijdag in het Stadstheater.

Het brood is op, de pan is leeg. De kinderen huilen, vader zwijgt. Klein Duimpje zoekt elders zijn heil. De kleinste thuis is een muzikale bewerking van het bekende sprookje van de gebroeders Grimm door Het Filiaal. Vanaf 5 jaar. Woensdag in het Stadstheater (14 en 16 uur).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden