Opmaat jong

Tournee..

Op muziek van papier, hout, ijzer en een oude typemachine spelen drie acteurs en een geluidsperformer een moord na. Ze onderzoeken alle getuigenverklaringen om tot de waarheid te komen. Dossier Johnny B, een coproductie van Theater Artemis en Suver Nuver, geregisseerd door Moniek Merkx. Vanaf 9 jaar. Vanavond in Oss (De Lievekamp), vrijdag in Breda (Chassé Theater), zaterdag in Tilburg (De Vorst), zondag in Gouda (SChouwburg), woensdag in Nijmegen (O42).

Imme Dros nam voor Theater Teneeter het bekende sprookje flink onderhanden en bewerkte het tot muziektheater: Roodhapje. Vanaf 6 jaar. Vandaag in Nijmegen (Het Badhuis), vrijdag in Kampen (Stadsgehoorzaal), zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg), zondag in Oss (De Lievekamp), woensdag in Nijmegen (Het Badhuis).

Almere

Speciaal voor peuters en kleuters is er het festival 2 Turven Hoog. Met voorstellingen van Cees Brandt, Gérard Pillen, Danstheater Arena, Karin Post, Dirk Scheele. Van vrijdag t/m maandag in De Metropole, De Roestbak en het Oostvaarderscollege.

Amsterdam

Katharina is een kreng, haar zus Bianca een plaatje. Iedereen wil met Bianca trouwen, maar dat mag pas als Katharina is getrouwd. Kreng door Xynix is een operabewerking van Shakespeare's 'Getemde feeks'. Vanaf 7 jaar. Zondag in De Krakeling. Zaterdag in De Krakeling Het Filiaal met het muzikale sprookje Hol-land (8+).

Op een advertentie komen drie mensen af die allemaal zelfmoord willen plegen. In een huisje aan de voet van een vulkaan die op uitbarsten staat. Vesuvius is de nieuwe jongerenvoorstelling van het Syndicaat, tekst en regie: Daniëlle Wagenaar. Vanavond, vrijdag en zaterdag in het Gasthuis.

Haarlem

Stel je voor dat je er op een dag achter komt dat je moeder een man is geweest. In Brazilië is het echt gebeurd, Suzanne van Lohuizen maakte er een toneelstuk van: Wat is er aan de hand met Daniela Dunoz?. Vanaf 10 jaar. Vanavond in De Toneelschuur.

Hoofddorp

Elk dorp of stad heeft wel een fanfare die elke gebeurtenis feestelijk leven inblaast. Daarover gaat Fanfare, de nieuwe voorstelling van B & D. Drie mannen op zoek naar harmonie. Vanaf 8 jaar. Vrijdag in De Meerse.

Leeuwarden

Rupa Lucian, kind van Roemenië vertelt het gruwelijke levensverhaal van een weeskind dat wordt opgeleid voor de veiligheidsdienst van Ceaucescu. De tekst van Ad de Bont wordt geregisseerd door Paula van der Oest. Vanaf 9 jaar. Woensdag in De Harmonie.

Leiden

Jelena is met haar moeder naar Nederland gevlucht. Waar haar vader is, kan niemand vertellen. Zijn er kinderen in Nederland? Er is in elk geval soep. In Soep met een vork combineert Virga Lipman poppenspel en dans met een spannend verhaal. Vanaf 4 jaar. Zondag première in het Laktheater.

Rotterdam

Ketelbinkie en kornuiten is een tentoonstelling over 'maritieme' avonturen in jeugdboeken. Met originele tekeningen van Ketelbinkie, Bulletje en Bonestaak, Pietje Bell, Kruimeltje en andere 'schoffies' uit Rotterdam. Van 5 februari t/m 18 juni in het Maritiem Museum. Op de dag van de opening, zaterdag, wordt er voorgelezen en is er een vossenjacht.

Alice in Wonderland wordt gespeeld door Cox Habbema en 85 leerlingen van Jeugdtheater Hofplein. Vanaf 4 jaar. Vrijdag, zaterdag en zondag in Theater Hofplein.

Utrecht

Ver van de bewoonde wereld leeft Mariken met een oude man en zijn geit. Op een dag komt ze in de stad en loopt ze de Duvel tegen het lijf. Van het gelijknamige boek van Peter van Gestel maakte Inez Derksen een theatervoorstelling. Vanaf 8 jaar. Zondag in de Stadsschouwburg.

Theatergroep Vrolijke Troep met 'Het mooiste lied van de wereld', zondag om 11 en 14 uur in Muziekcentrum Vredenburg.

Weesp

In een ouderwetse kapperszaak gebeuren de vreemdste dingen. Vlinders van verliefdheid fladderen rond, geheimen worden verklapt, gelpotten trillen, kammen raspen en scharen klappen. Kapsalon Knipscheer met Koos Elfering en Jes Vriens, vanaf 6 jaar. Woensdag in City of Wesopa.

Zutphen

Dik Trom, Joop ter Heul, Arendsoog, de Kameleon - deze boeken en nog veel meer titels zijn te zien in het Stedelijk Museum. Jongens en meisjes..!, Nederlandse kinderboeken uit de 20ste eeuw, van 5 februari t/m 15 mei.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden