OPMAAT jong

Introdans Ensemble maakt dansvoorstellingen voor kinderen. Piste, waarvoor de choreografen Kirsten Debrock, Patrick Delcroix, Shai Gottesman, Conny Janssen en Thom Stuart lieten zich inspireren door het circusleven, is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar....

Tournee

De sombere meneer Kaktus vindt dat er niets te lachen valt in zijn limonadetentje, tot dat er een logé langskomt. Kaktus en De Windt is een muzikale kleutervoorstelling van Wijnand Stomp. Zondag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), woensdag in Den Bosch (Wijkcentrum Helftheuvel).

Ze hebben niet veel meer, de gelovige oude dame die met één been in de hemel staat, haar buurvrouw met dat eeuwige breiwerk of de enige heer op de afdeling. Altijd zondag is een familievoorstelling over de vergrijzing. Regie: Cas Enklaar. Vrijdag in Alkmaar (Provadja), zondag in Amsterdam (De Brakke Grond).

De zee is onmetelijk, het eiland is in die grote watermassa maar een vlekje. De vuurtorenwachter is bang voor al dat water, maar hij kan niet weg: hij moet zorgen voor licht. In Lichtjes uit zee combineert Virga Lipman poppenspel en mime. Vanaf 4 jaar. Zondag in Arnhem (Schouwburg), woensdag in Amsterdam (Buurtcentrum Gein).

Het leven van zwakzinnige kinderen en volwassenen was aanleiding voor de voorstelling Bijna was ik goed. De spelers van het jeugdtheatergezelschap Huis aan de Amstel hebben weken in een inrichting verkeerd, hun ervaringen vormen het materiaal voor deze productie. Regie: Liesbeth Coltof. Vanaf 6 jaar. Vanavond t/m zondag in Haarlem (De Toneelschuur), woensdag in Groningen (Het Kruithuis).

Ook een Heer van stand kan dansen en zingen. De Trullenhoedster is een muzikaal avontuur van Ollie B. Bommel en Tom Poes door Opus One. Vanavond in Spijkenisse (De Stoep), vrijdag in Deventer (De Leeuwenbrug), zaterdag en zondag in Breda (Chassé Theater), op 25 maart in Assen (De Kolk).

Eindhoven

Het gevecht van jonge mensen om zich te ontwikkelen tot een vrij mens is het thema van Breaktime van theatergroep Mevrouw Smit naar het boek van Aidan Chambers. Net zo afwisselend gemonteerd en goochelend met stijlen. Regie: Silvia Andringa. Vanaf 14 jaar. Vanavond in de Stadsschouwburg.

Enschede

Juul wordt gepest en niet zo'n beetje. Katja en Nico verzinnen van alles om Juul het leven zuur te maken. Nu gaat ook zijn vriendinnetje nog weg. Juul is een poppenvoorstelling over pesten en wat je daartegen kunt doen door Theater Gnaffel. Vanaf 6 jaar. Woensdag in de Twentse Schouwburg.

Hoofddorp

De opera Boris Godoenov van Moesorgski gaat over de verwikkelingen aan het hof van de Russische tsaar. Net als hij deed met eerdere opera's vertolkt Frank Groothof alle rollen. De tekst is van Imme Dros. Zondag in De Meerse.

Leiden

Het stripfiguur Kuifje figureert als gids op de tentoonstelling Naar Tibet met Kuifje in het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Naast de originele tekeningen die Hergé maakte voor het stripalbum 'Kuifje in Tibet', zijn originele gebedsmolens, reliekschrijnen, rolschilderingen en dodenboeken te zien. Samen moeten ze inzicht geven in de cultuur en geschiedenis van Tibet, t/m 3 augustus.

Nijmegen

Dat macht honger kweekt naar meer macht, is het thema van Macbeth. Imme Dros bewerkte Shakespeare's stuk tot een thrillerachtig sprookje vol heksen en verschijningen voor een publiek vanaf 10 jaar. Macbeth Móórdenáár door Theater Teneeter van vrijdag (première) t/m zondag in Het Badhuis.

Rotterdam

Onder het motto 'de kleinsten zullen de grootsten zijn' in de Kunsthal een tentoonstelling van insecten op reuzenformaat. Sommige zijn wel zeshonderd maal vergroot en kunnen (computergestuurd) bewegen. Tot en met 3 mei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden