Opmaat Jong

Tournee..

Drie oude mannetjes ontvangen op een dag een brief dat hun leven op is. Ze schrijven een brief terug: wij gaan eeuwig leven. Van drie oude mannetjes die niet dood wilden is een gezongen toneelstuk van Suzanne van Lohuizen en Josee Hussaerts met muziek. Vanaf 6 jaar. Zaterdag in Enschede (Twentse Schouwburg), zondag in Amsterdam (de Brakke Grond), woensdag in Delft (De Veste).

In de lijn van het bekende sprookje, maar met meer aandacht voor de zieleroerselen van de hoofdpersonen, schreef Wim Hofman Klein Duimpje. Theatergroep Het Filiaal maakte er muziektheater van, De Kleinste Thuis. Vanaf 6 jaar. Zaterdag in Den Haag (Theater Pierrot), zondag in Almere (De Roestbak), woensdag in Drunen (Voorste Venne).

Katharina is een kreng, haar zus Bianca een plaatje. Iedereen wil met Bianca trouwen, maar dat mag pas als Katharina is getrouwd. Kreng is een bewerking van Shakespeare's 'Getemde feeks', een opera door Xynix met een libretto van Jurrian van Dongen en muziek van Fons Merkies. Voor iedereen vanaf 7 jaar. Zondagmiddag in Den Bosch (Theater a/d Parade), woensdag 6 oktober in Heerlen (Stadsschouwburg), 8 oktober in Oegstgeest (Rijnlands Lyceum).

De zwarte kater Nero is de baas op de boerderij. Zelfs als hij op reis gaat, kan niemand tegen hem op. Nero Corleone is een maffiadrama op vestzakformaat van Speeltheater Edam. Vanaf 5 jaar. Zondag in Enschede (Twentse Schouwburg), woensdag in Zaltbommel (De Poorterij).

Amstelveen

Alfabet is een familievoorstelling van Bodytorium, een choreografie van Shusaku Takeuchi. Zeven danseressen verbeelden de dromige en fantasierijke werkelijkheid van meisjes. Zondag om 15 uur in de Schouwburg.

Amsterdam

Van 5 oktober (17 uur) t/m 14 november is er een Klankspeeltuin in De IJsbreker, bedoeld om kinderen van 7 tot 13 jaar kennis te laten maken met de wereld van stilte, geluid, muziek en soundscape.

De vakantie op een Franse camping, begonnen om de familiebanden strakker aan te halen, loopt uit op een onderhuidse stroom pesterijen. Gras door Het Syndicaat, regie Daniëlle Wagenaar. Vanaf 12 jaar. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Het Gasthuis.

Kraanvogel leert vliegen is een vertelvoorstelling van Martin Mens, met poppen en objecten. Vanaf 6 jaar. Zondag in De Krakeling.

Aan de rand van het dorp, vlak bij het moeras, woont Mathilde met haar zoon Dennie. In de kamer dreigt onheil en Dennie barricadeert de deur. Geitenjong (9+) door Stella Den Haag. Zaterdag in De Krakeling.

Yooo oftewel Bijlmersoul is een zappende muziektheatervoorstelling door allochtone jongeren uit Amsterdam Zuid-Oost. Vanaf 14 jaar. Vrijdag in Cosmic.

Den Bosch

Drie kinderen zijn alleen thuis, hun ouders werken en hebben het druk. Op een dag komt er een vriendinnetje mee. Ze wil ook een bord voor Victor, maar die is nergens te zien. Victor & ik is een tekst van Bodil de la Parra, regie Matthijs Rümke, door theatergroep Artemis. Vrijdag, zaterdag en zondag in Theater Artemis.

Enschede

In het Muziekcentrum zondag om 15 uur Trom's day off (7+), een theatraal concert door Slagwerkgroep Den Haag, die alles behalve trommels gebruikt voor de muziek van Steve Reich, John Cage, Thierry de Mey e.a.

Nijmegen

Twee eenakters van Pinter worden gespeeld door Teneeter: De dienstlift en De Minnaar. In de eerste wachten twee mannen in een kelder op iets onbestemds, in de tweede speelt een man echtgenoot èn minnaar. Beide stukken als double-bill voor publiek vanaf 14 jaar. Vrijdag en zaterdag de laatste voorstellingen in Het Badhuis.

Rotterdam

Op 4 oktober, Werelddierendag, kunnen kinderen een portret van hun huisdier laten maken door Ingrid en Dieter Schubert, schrijvers en illustratoren van kinderboeken. Van Mug tot Olifant, van 15 tot 17 uur in de Kunsthal, waar ook hun boeken te zien zijn.

Kapitein Nemo heeft schoon genoeg van het leven tussen de mensen en verdwijnt met zijn onderwaterschip onder de zeespiegel. In de wereld van zeemonsters, verzonken steden en scheepswrakken beleeft hij menig avontuur. René Groothof vertelt Jules Vernes 20.000 mijlen onder zee, dat wordt ondersteund door muziek van Sjostakovitsj, Satie en Ellington door Filmorkest Max Tak. Zondag om 15 uur in De Doelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden