Opmaat jong

Tournee..

Florestan is verdwenen, hij is opgepakt en gevangen gezet. Zijn dappere vrouw verzint een list en dringt, verkleed als man, de gevangenis binnen. Frank Groot hof zette Verdi's opera Fidelio (6+) naar zijn hand. Op 23 december in Zaandam (Zaantheater), 24 december in Vlissingen (Arsenaal Theater), 26 december in Alkmaar (De Vest), 27 december in Heerlen (Parkstad Theater).

Met de musici van het filmorkest Max Tak vertelt René Groothof een verhaal van Peter Vos over het paradijs, liefde en dood. De Dromer (6+) staat op 23 december in Enschede (Twentse Schouwburg) en 26 december in Eindhoven (Muziekcentrum).

In Koning van Katoren (8+), een muzikale familievoorstelling, wil Stach koning worden. Zure ministers geven hem onmogelijke opdrachten en dan wordt hij ook nog verliefd. Van 22 t/m 26 december in Rotterdam (Theater Zuidplein), 27 december in Breda (Chassé Theater).

Twee broers hebben alles in hun huis zelf gemaakt. Knappe koppen zijn het, maar ze willen steeds meer weten. Dat loopt spaak. Het Filiaal maakt er muziektheater van: Gluurhuis (5+). Op 24 december in Amsterdam (De Krakeling), 27 december in Tilburg (Schouwburg).

Amsterdam

Pinokkio als familiemusical met Frank Hoelen, Els Bongers, Ben Cramer en een tiental kinderen. Van 22 december t/m 7 januari in de Rai.

In huis Marseille op 28 december en 3 januari workshops Choco Photo: tekeningen maken van stroop en spijkers, die daarna worden gefotografeerd.

Het Kindermuseum in het Tropenmuseum is veranderd in een Afrikaans paleis, met schatten uit het Ashantikoninkrijk. Onder begeleiding brengen de kinderen het paleis tot leven met dans en trommelboodschappen. Paleisgeheimen, voor onbepaalde tijd.

Als de duivel de maan steelt, kan niemand meer een hand voor ogen zien. Alles gaat fout in de familievoorstelling Kerstavond (6+) door het Amsterdam Chamber Theatre, vanavond t/m 30 december in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

In het Joods Historisch Museum op 24 december (derde dag Chanoeka) om 14.30 uur het kinderevenement Dat licht op! (8-12 jaar) met een spannend verhaal en veel kaarsjes.

Jongerentheatergroep DOX brengt intercultureel theater voor jongeren. Lonesome Cowboy (12+) is een mix van dans, beeld en beweging over het thema eenzaamheid. Op 21 december in De Krakeling.

Het Nederlands Jeugdstrijkorkest geven 22 december een kerstconcert (8+) in De Krakeling.

Ritmes uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika worden door Circle Percussion (8+) gespeeld op authentieke instrumenten. Maar er is ook ruimte voor jungle, hiphop en dance. Op 23 december in De Krakeling.

Dordrecht

Twee broers zijn na de dood van hun moeder niet alleen wezen, ze zijn ook nog onterfd. Hoe verder? Geld (8+) door Sonnevanck, 27 december in Kunstmin.

Groningen

Op het KinderWinterFestival in het Grand Theatre op 29 december Theater Terra met Circus (4+) en Theater IJswoestijn met The 3 Puppeteers (8+), op 30 december Jeugdtheater Sonnevanck met Geld (8+), 2 januari Loes Hegger met Kapsalon Knipscheer (6+) en Munganga met Mama Pia (4+), 3 januari Poppentheater Dibbes met Diederik Varken (4-8) en Gnaffel met De indringer (7+). In theater De Citadel op 3, 4 en 5 januari De Stad en de Zon (4-8) en in het Groninger Museum op 4 januari Stap met Eén, Twee, Drie (3-5).

Hilversum

In het NAA Omroepmuseum van 23 t/m 31 december verhalen van Meneer Wasman, liedjes luisteren en meezingen, speuren door het museum, nieuwslezen en schminken.

Leeuwarden

Een portret maken van je idool in de workshop Sterren in beeld (8-12 jaar), op 28 december en 4 januari in het Fries Museum.

Nijmegen

Teneeter speelt Andromache (14+). Over alles wat oorlog binnen een koninklijke familie teweeg brengt, 21 t/m 23 december in het Badhuis.

In het Natuurmuseum (Gerard Noodtstraat 121) een tentoonstelling over bosdieren, met een filmpje over Fee Hupsakee en toverstafjes voor de allerkleinsten die daarmee met dieren kunnen praten. Het Toverbos, t/m 14 januari.

Otterlo

De tentoonstelling Wijd open ogen in het Kröller-Müller Museum richt zich op kinderen en presenteert beelden en schilderijen aan de hand van thema's als Licht en Schaduw, Vormen en Bouwen, Spiegeling en Beweging. Tot en met 11 maart.

Rotterdam

Tekeningen van Sandra Klaassen voor jeugdboeken en haar eigen prentenboeken, t/m 7 januari in de Kunsthal.

Tilburg

De vleermuis 'kijkt' met zijn oren en spinnen hebben meer dan twee ogen. Je weet niet wat je ziet: een tentoonstelling over kijken, gezichtsbedrog en visuele verleiding. In het Noordbrabants Natuurmuseum, t/m 30 september 2001.

Utrecht

Zelf verf maken van bietensap en houtskool, zoals dat vroeger gebeurde, dat kan in het Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106, op 27 en 28 december, 5 en 7 januari; op 29 december fossiel adrukken maken en op 4 januari braakballen van uilen uitpluisen.

Droomwoonplekken, gebouwd door kinderen, zijn te zien in Aorta, Achter de Dom 14, t/m 6 januari.

Illustraties van Thé Tjong-King uit zijn talloze kinderboeken, t/m 18 januari in de Gemeentebibliotheek aan de Oudegracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden