Opmaat jong

Tournee..

In plaats van één vader heeft Else-Marie er zeven. Ze schaamt zich dood als ze haar van school komen halen. Theater Terra herneemt de succesvoorstelling Zeven Vadertjes (4+). Zondag in Utrecht (Stadsschouwburg), woensdag in Amsterdam (De Krakeling).

Vijf jongeren proberen zich overeind te houden in een kille, ongeïnteresseerde wereld. Huis a/d Amstel spiegelde zich aan de werkelijkheid in 5. Geen Sprookje (12+), regie Liesbeth Coltof. Vrijdag in Nijmegen (Steigertheater), zaterdag in Alkmaar (Provadja), zondag in Amsterdam (Brakke Grond), woensdag in Groningen (Kruithuis).

Een dame achter de kinderwagen, een zwerver, een jogger, een man met een cadeau. De weg van de wagen van de dame die viel (4+) is een muzikaal en theatraal beeldverhaal van Hussaarts & Van Lohuizen. Zondag in Leiden (LAKtheater), maandag in Rotterdam (Schouwburg), woensdag in Amsterdam (De Meervaart).

Een meisje is vermoord, de dader is spoorloos. Maar dat is niet het enige mysterie in Maanvirus (9+) van Theater Artemis, tekst en regie Moniek Merkx. Vanavond in Drachten (De Lawei), zaterdag in Zoetermeer (Stadstheater), woensdag in Leiden (Schouwburg).

Zusje Harmonika (6+) is de eerste theatertekst van Els Pelgrom. Over een meisje dat vlucht uit een naar, grauw land. Rieks Swarte en Javier Lopez Pinon regisseren met live muziek van Fay Lovsky. Zaterdag en zondag in Utrecht (Stadsschouwburg), dinsdag en woensdag in Rotterdam (Schouwburg).

In een oerwoud van afval wonen twee verwilderde mannen. Als ze een baby vinden openbaart zich een oerdrift tot verzorgen. Loot/Bonheur neemt Kabaal (6+) in reprise. Zaterdag in Apeldoorn (Orpheus), zondag in Wadway (Theaterkerkje), woensdag in Terneuzen (Zuidlandtheater).

Buitelende hormonen, natte en heldhaftige dromen, en een groot verlangen in Co-Starring (12+), een muzikale theatersolo door het Muztheater. Vanavond in Amersfoort (De Lieve Vrouw), vrijdag in Amsterdam (De Krakeling), woensdag in Zaandam (Zaantheater).

Al is hij een baron, hij schaamt zich niet om er flink op los te fantaseren. Baron van Münchhausen (8+), door Peter Drost en Loek Beumer. Vrijdag in Enschede (Twentse Schouwburg), woensdag in Dordrecht (Kunstmin).

Een Indiaans meisje zit opgescheept met de naam Zwakke, maar ze weet dat zij ooit een groot leider zal worden. Hoe moet zij haar stam overtuigen? De Vuurdoop (9+) van Inez Derksen, zondag in Groningen (Grand Theatre), dinsdag in Apeldoorn (Orpheus).

Florestan is verdwenen, hij is opgepakt en gevangen gezet. Zijn dappere vrouw verzint een list en dringt, verkleed als man, de gevangenis binnen. Frank Grooothof zette Verdi's opera Fidelio (8+) naar zijn hand. Vrijdag in Hilversum (Gooiland), zondag in Schiedam (Theater a/d Schie).

Amsterdam

Twee broers hebben alles in hun huis zelf gemaakt. Knappe koppen zijn het, maar ze willen steeds meer weten. Dat loopt spaak. Het Filiaal maakt er muziektheater van: Gluurhuis (5+). Zondag in De Krakeling.

In De Engelenbak vrijdag en zaterdag jongerentheatergroep Dox met Lonesome Cowboy.

De Klankspeeltuin is terug in De IJsbreker: al huppelend, kruipend of trommelend kun je allerhande klanken en geluiden veroorzaken. Tot en met 1 april, op zondag en woensdag van 13.30 tot 15.30 uur; van 4 t/m 11 maart dagelijks, behalve zaterdag (www.klankspeeltuin.nl).

Het Kindermuseum in het Tropenmuseum is veranderd in een Afrikaans paleis, met schatten uit het Ashantikoninkrijk. Onder begeleiding brengen de kinderen het paleis tot leven met dans en trommelboodschappen. Paleisgeheimen, voor onbepaalde tijd.

Den Haag

Bij de Francis Bacon-expositie biedt het Gemeentemuseum een speciaal jongerenprogramma, waaronder de workshops 'Griezels', 'The devil in me' en 'Shoot: Bacon-fotocabine'. Een Bacon-kijkwijzer op www.bacon.nl.

Leeuwarden

In het Princessehof bouwen kinderen aan een stad van klei die helemaal zal voldoen aan hun eigen wensen. Stad in aanbouw! zal groeien tot en met 20 april, waarna op 21 april de officiële opening is.

Leiden

Het natuurhistorisch museum Naturalis houdt van 26 februari t/m 2 maart tussen 14 en 16 uur een stenenspreekuur, waar een deskundige vragen over stenen en mineralen kan beantwoorden.

Nijmegen

Spiegels, pincetten en pennen van 2000 jaar oud vind je in Museum Het Valkhof, waar ook het JuniorLab open is voor onderzoekjes van schedels en Romeinse potten. Van 24 februari t/m 4 maart.

Otterlo

De tentoonstelling Wijd open ogen in het Kröller-Müller Museum richt zich op kinderen en presenteert beelden en schilderijen aan de hand van thema's als Licht en Schaduw, Vormen en Bouwen, Spiegeling en Beweging. Tot en met 11 maart.

Rotterdam

Met de musici van het filmorkest Max Tak vertelt René Groothof een verhaal van Peter Vos over het paradijs, liefde, dood en fantasie. De Dromer (6+), zondag in de Schouwburg.

Op zoek naar Atlantis stranden twee mannen op een wonderlijk eiland. Springend van ster naar ster ontdekken ze alles over het heelal. Gallileo (8+) van het Vlaamse Blauw Vier staat zondag in de Schouwburg.

Een ijsbeertje reist met zijn vader naar de Noordpool. Hij gaat daar bij zijn tante wonen, maar veel liever was hij gebleven waar hij was. Itoek het ijsbeertje (4+) van poppenspeelster Virga Lipman. Zondag in Theater Zuidplein.

Tilburg

De vleermuis 'kijkt' met zijn oren en spinnen hebben meer dan twee ogen. Je weet niet wat je ziet: een tentoonstelling over kijken, gezichtsbedrog en visuele verleiding. In het Noordbrabants Natuurmuseum, t/m 30 september.

Utrecht

De tentoonstelling Dat kan mijn kind ook in het Universiteitsmuseum plaatst kindertekeningen naast tekeningen van volwassenen (t/m 6 mei); het Jeugdlab van het museum organiseert workshops feestneuzen, shampoo en gekleurde pannenkoeken maken, van 25 februari t/m 4 maart.

Een show van zelfbewegend speelgoed in het Museum van Speelklok tot Pierement, van 27 februari t/m 2 maart, om 14.15 en 15.15 uur.

IJsselstein

Op de tentoonstelling Stap in een schilderij in het Stadsmuseum krijgen kinderen vanaf 8 jaar opdrachten over het dagelijks leven in de 17de eeuw (t/m 29 april).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden