Opmaat jong

Tournee..

Met dans, muziek en verhalen vertelt The Egyptian National Folk Troupe in De Reis van Isis de mythe van de Egyptische liefdesgodin Isis. Voor jongeren vanaf 12 jaar. Vanavond en vrijdag (première) in Theater Zuidplein, Rotterdam, 15 november in Stadsschouwburg Nijmegen.

De dag dat mijn broer niet thuis kwam (10+) is geïnspireerd op de belevenissen van Palestijnse acteurs. Liesbeth Coltof regisseert bij Huis a/d Amstel. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), vrijdag in Dordrecht Kunstmin).

Voor een vierjarige lijkt de badkamer een danszaal. Wiesje wast zich af (4+) toont het avondritueel van een kleuter die alles zelf wil doen, door Theater Artemis. Zaterdag in Drachten (De Lawei), zondag in Enschede (Twentse Schouwburg).

Ook een meisje dat in de Middeleeuwen leeft, temidden van de pest, God en de Duivel, wil de wereld leren kennen. Mariken (8+) is een meeslepend wagenspel. Vrijdag in Amsterdam (De Krakeling), zondag in Gouda (Schouwburg), woensdag in Meppel (Schouwburg Ogterop).

In Koning van Katoren (8+), een muzikale familievoorstelling, wil Stach koning worden. Zure ministers geven hem onmogelijke opdrachten en dan wordt hij ook nog verliefd. Vrijdag in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), zaterdag en zondag in Alkmaar (De Vest), dinsdag en woensdag in Bergen op Zoom (De Maagd).

Geïnspireerd door oude Arabische verhalen reizen twee vertellers in De Liefste (5+) langs allerlei mythen en sprookjes. Door Huis aan de Amstel, zondag in Amsterdam (De Krakeling), woensdag in Almere (De Roestbak).

Hoe laat je een boom zingen of een vogel appels leggen? Vlinderen (4+) is een kleutervoorstelling van Silvia Andringa. Zondag in Groningen (Grand Theatre), woensdag in Amsterdam (De Krakeling).

Over onvoorwaardelijke broederliefde gaat Tikkie blauwe ogen (7+). Vijf broertjes van drie moeders en één vader werken in papa's timmerwerkplaats. Regie: Rob Vriens. Zondag in Zutphen (Hanzehof), woensdag in Kampen (Stadsgehoorzaal).

Die nacht zal hij voor het eerst met zijn vriendinnetje naar bed gaan, maar hij heeft geen geld om haar mee uit te nemen. Bas Zuyderland regisseert Beat (12+) bij Het Laagland. Vanavond in Apeldoorn (Orpheus), zaterdag in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Amsterdam

Opnieuw een architectuurworkshop voor kinderen in de Beurs van Berlage, zondag van 13 tot 16.30 uur. Op Bouwen in de Beurs kunnen ze onder leiding van een architect hun droomwoonplek bouwen. Aanmelden kan ook via www.bouwenindebeurs.nl.

In een brandweerkazerne gaat de meeste tijd heen met wachten. Brandweermannen (8+) bewijst dat de slapstick nog springlevend is. Zaterdag in De Krakeling.

Twee mannen zijn geland in het oerwoud, maar als ze wakker worden is hun ballon verdwenen. Het Wonderwoud (2+) is muziektheater met geluiden, spel en live muziek. Zondag in BOC, woensdag in Pleintheater.

'Trompet voor Olifant' van Max Velthuijs door Tony Overwater (contrabas), Eric Vloeimans (trompet), Marc van Roon (piano) e.a., zondag om 13.30 en 15.30 uur in het Concertgebouw.

Arnhem

Introdans Ensemble voor de Jeugd presenteert Mix4Kids (7+) met vier werken van Hans van Manen. Zaterdagavond en zondagmiddag in de Schouwburg.

Groningen

Vijf jongens tussen 14 en 20 proberen te vinden waarin hun 'mannelijkheid' schuilt. Mannen (14+) is een voorstelling van Speeltheater Gent. Dinsdag en woensdag in Grand Theatre.

Buitelende hormonen, natte en heldhaftige dromen, te warme broeken en een groot verlangen in Co-Starring (12+) door het Muztheater. Een theatersolo met live muziek. Dinsdag en woensdag in Grand Theatre.

Nijmegen

Teneeter speelt Koos Terpstra's 'Troje Trilogie' onder de naam Andromache (14+). Over alles wat oorlog binnen een koninklijke familie teweeg brengt. Vanavond, vrijdag, zaterdag, zondag en woensdag in het Badhuis.

Otterlo

De tentoonstelling Wijd open ogen in het Kröller-Müller Museum richt zich op kinderen en presenteert beelden en schilderijen aan de hand van thema's als Licht en Schaduw, Vormen en Bouwen, Spiegeling en Beweging. Tot en met 11 maart.

Rotterdam

Na het boek en de film nu ook Kruimeltje als musical, voor iedereen vanaf 6 jaar. Met liedjes van Edwin de Jongh op muziek van Ton Scherpenzeel. Met medewerking van Heddy Lester. Op 15 november première in Theater Zuidplein.

Tekeningen van Sandra Klaassen voor de boeken van Sjoerd Kuiper, Paul Biegel en haar eigen prentenboeken in de Kunsthal, t/m 7 januari 2001.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.