Opmaat Jong

Ver van de bewoonde wereld leeft Mariken met een oude man en zijn geit. Op een dag komt ze in de stad en loopt de Duvel tegen het lijf....

De zaak Hans en Chrietje gaat over twee politiemannen, Hoekstra en Willemse, de een dromerig jong, de ander oud en gedegradeerd. Een familievoorstelling voor iedereen vanaf 10 jaar door Stichting Kroost. Regie: Liesbeth Coltof. Vrijdag in Wadway (Theaterkerk), zaterdag in Nijmegen (Steigertheater), woensdag in Utrecht (Blauwe Zaal).

Het brood is op, de pan is leeg. De kinderen huilen, vader zwijgt. Klein Duimpje zoekt elders zijn heil. De kleinste thuis is een muzikale bewerking van het bekende sprookje door Het Filiaal. Vanaf 6 jaar. Zondag in De Krakeling.

Opa Freek gaat zomaar ineens dood. Frans kende zijn opa eigenlijk niet goed. Maar het geharrewar over de erfenis zet alles op zijn kop. Een vijand van niks van Tjeerd Bisschof bij Huis a/d Amstel. Vanaf 8 jaar. Donderdag in Haarlem (Toneelschuur), zaterdag in Spijkenisse (De Stoep), zondag in Groningen (Grand Theatre).

De zwarte kater Nero is de baas op de boerderij. Zelfs als hij op reis gaat, kan niemand tegen hem op. Nero Corleone is een maffiadrama op vestzakformaat van Speeltheater Edam. Vanaf 5 jaar. Zondag in Nijmegen (Steigertheater), woensdag in Amsterdam (Ostadetheater).

Hoe het katholieke Ierse volk in de 17e eeuw werd onderdrukt door de protestante Engelsen, toont The Clearing, de nieuwe voorstelling van Theatergroep Wederzijds. Vanaf 9 jaar. Vrijdag in Amsterdam (De Krakeling), zaterdag in Utrecht (Blauwe Zaal).

De vakantie op een Franse camping, begonnen om de familiebanden te verstevigen, loopt uit op een stroom pesterijen. Gras is een voorstelling van Het Syndicaat, regie Daniëlle Wagenaar. Vanaf 12 jaar. Vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Ostadetheater), dinsdag in Emmeloord ('t Voorhuys).

Wat doe je als je beste vriend ineens met een ander omgaat? Of als je ene vriend je andere niet mag? Moet je kiezen of delen? Lasso, een komedie over vriendschap van Jeugdtheater Sonnevanck met hartverscheurende countrymuziek. Vanaf 6 jaar. Zaterdag in Zwolle (Odeon), woensdag in Rotterdam (Theater Zuidplein).

Sinterklaas is altijd te laat. Hij heeft het te druk, zit vast in de schoorsteen of een van de Pieten heeft hem een streek geleverd. Wachten op de Sint is een pepernotenmusical voor kinderen vanaf 3 jaar. Vrijdag in Berlicum (Den Durpsherd), zaterdag in Middelburg (Zeeuwse Theater Stichting), zondag in Delft (De Veste), maandag in Winschoten (De Klinker), woensdag in Amsterdam (De Meervaart).

Amsterdam

Een groep jongeren komt bij elkaar om herinneringen op te halen, bekentenissen te doen en te dromen over later. Tot alles uitloopt op een confrontatie. Vijanden is een dansvoorstelling van het Onafhankelijk Toneel. Vanaf 15 jaar. Vanavond in De Krakeling.

Lara, de heldin van het computerspel Tom Raider, is meer dan levensgroot te zien op een videoscherm. De dansers gaan in Lara and friends de strijd aan met de virtuele wereld. Kristina du Châtels choreografie nu ook voor jeugd, vanaf 10 jaar. Vrijdag en zaterdag in De Krakeling.

In een oerwoud van afval wonen twee verwilderde mannen. Ze hebben geen eten en geen geweten. Maar als ze een baby vinden openbaart zich een oerdrift tot verzorgen. Loot/Bonheur speelt Kabaal in de regie van Annekee van Blokland. Vanaf 6 jaar. Zondag in de Brakke Grond.

Hannah probeert tevergeefs op te boksen tegen een engel, haar overleden broertje Han. 'Han is nog altijd onder ons', zegt haar moeder. Maar als Hannah onder de tafel kijkt, ziet ze niks. Hannah, vanaf 8 jaar, regie: Inez Derksen. Zondag in Ostadetheater.

Delft

Ga jij maar golven tellen, zeggen de mensen tegen Malle. Maar Malle raakt de tel kwijt. Anderland is een voorstelling van theatergroep Maccus naar de gelijknamige novelle van Paul Biegel. Vanaf 6 jaar. Vrijdag in Maccustheater.

Sittard

Zwart goud is gebaseerd op het sprookje Sneeuwwitje, een solo van Kim Zoutendijk in de regie van Frans Malschaert bij Theater Sirkel. Vanaf 6 jaar. Zaterdag en zondag in het Sirkeltheater.

Utrecht

Een groot Feest van Sinterklaas, zondag van 15 tot 17 uur in de Jaarbeurs. Met Samson & Gert, Kabouter Plop, Pippi Langkous, Bassie & Adriaan, Toy-Box en Marco Borsato. De presentatie is in handen van Paul de Leeuw. Een rechtstreeks tv-verslag is te zien op RTL 4.

Zwolle

Wiseguys is het geestige, dramatische portret van vier stoere streetkids. Hoe banen zij zich een weg door het bestaan? Het stuk is een succes in Engeland, nu gespeeld door het Muztheater. Regie: Allan Zipson. Vanaf 12 jaar. Vanavond in Odeon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden