Opluchting over ‘milde’ Fitna

Moslimorganisaties reageren met kalmte...

Van onze verslaggevers

Den Haag De film van Wilders gaat veel minder ver dan door velen werd gevreesd; er worden geen pagina’s uit de Koran gescheurd en evenmin wordt het heilige boek in brand gestoken. De meeste politieke reacties op de film waren afwijzend, maar er was ook opluchting.

Premier Balkenende zei donderdagavond in een verklaring dat hij het betreurt dat Wilders zijn film naar buiten heeft gebracht, ‘met geen ander doel dan het kwetsen van gevoelens’. Wilders stelt in Fitna de islam ten onrechte gelijk aan gruweldaden, aldus de premier. Hij zei zich gesteund te voelen door de evenwichtige eerste reacties van de Nederlandse moslimorganisaties.

Wilders zette zijn film donderdagavond rond 19.00 uur op internet. Ongeveer drie uur eerder had Wilders Joustra van de NCTb (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding) ervan op de hoogte gesteld dat de film eraan kwam. Pas kort voor de uitzending maakte hij bekend dat het internetadres www.liveleak.com was.

In een eerste reactie zei Wilders te hopen ‘dat het kabinet de film gaat zien. En dat ze concluderen: we hebben een hoop lawaai gemaakt om een mooie nette film.’ Premier Balkenende zei daarop tijdens zijn persconferentie dat hij ‘erg gelukkig’ was ‘dat wij de kwestie serieus genomen hebben. We weten de reacties nog steeds niet’. Hij noemde het goed om op alles voorbereid te zijn. De premier kondigde verder aan dat justitie ‘uiteraard’ zal onderzoeken of de film strafbare zaken bevat. ‘Dat onderzoek wordt nu gestart.’

Ook CDA-fractievoorzitter Van Geel reageerde fel: ‘De film is vilein en onnodig kwetsend.’ De andere partijen waren terughoudender. Volgens PvdA’er Jeroen Dijsselbloem ‘bevat de film niets nieuws’. Wel vindt de PvdA dat Wilders ‘angst zaait’ met de beelden. Fractievoorzitter Mark Rutte van de VVD noemde Fitna ‘een gemiste kans. Hij heeft een miljoenenplatform maar biedt geen oplossing voor de problemen van integratie en radicale islam’.

De SP zei ‘niets nieuws’ te hebben gezien in de anti-Koranfilm van Wilders. SP-leider Marijnissen wilde daarom niet reageren. GroenLinks vond dat alle beelden eerder zijn vertoond, ‘oud materiaal wordt gerecycled en opnieuw achter elkaar geplakt’. SGP-leider Bas van der Vlies vond de film van Wilders zorgvuldig gemaakt en meende dat er niet ‘bewust’ is geprobeerd te kwetsen.

Verscheidene moslimorganisaties noemden de film relatief mild. Het Landelijk Beraad Marokkanen zei ‘zeer opgelucht’ te zijn.

Voormalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali zei dat er geen sprake is van blasfemie in de film. ‘De film is ongelofelijk genant voor het kabinet, voor de voorzitter van de HBO-raad Doekle Terpstra en voor minister van Staat Hans van den Broek, voor Harry de Winter en voor anderen die veel kabaal hebben gemaakt.’ Allen hadden de voorbije weken oproepen gedaan de film niet uit te zenden.

De Raad van Kerken vindt dat de film ‘een karikatuur’ maakt van de islam. De ministers Vogelaar (Integratie) en Hirsch Ballin (Justitie) praten vandaag met minderhedenorganisaties over de film.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden