Opluchting in Europa over gasdeal

Rusland en Oekraïne hebben gisteren hun conflict om de gasprijs opgelost met een constructie die door beide partijen als gunstig wordt bestempeld....

Het Russische energiebedrijf Gazprom verkoopt de komende vijf jaar gas voor de marktconforme prijs van 195 euro per duizend kubieke meter aan het handelsbedrijf RosUkrEnergo, die het voor 80 euro doorverkoopt aan Oekraïne. De relatief lage prijs is mogelijk omdat het handelsbedrijf ook Turkmeens gas opkoopt voor 42 euro per duizend kubieke meter.

Woordvoerder Koeprianov van Gazprom zei er wel bij dat de marktprijs van het Russische gas kan fluctueren. De Oekraïense premier Jechanoerov kondigde aan dat de regering maatregelen zal treffen om het gasgebruik te verminderen.

In Oekraïne klonk meteen kritiek, vanwege de omslachtigheid van de deal en de twijfelachtige reputatie van RosUkrEnergo, in gedeeld bezit van Gazprom en het in Oostenrijk geregistreerde Raiffeisen Invest AG. Afgelopen zomer werd een onderzoek naar het bedrijf begonnen, vanwege mogelijke infiltratie door de georganiseerde misdaad. Commissaris Putschek van Raiffeisen Invest deed deze beschuldiging gisteren af als ‘complete onzin’.

Zondag stopte Rusland met de gaslevering aan Oekraïne, omdat het weigerde de verviervoudiging van de 42 euro per duizend kubieke meter gas te betalen. Europa kreeg hierdoor aanmerkelijk minder Russisch gas aangevoerd door de pijpleidingen door Oekraïne.

De EU-landen moeten gaan denken over het aanleggen van strategische gasreserves, meent Oostenrijk, momenteel voorzitter van de EU. Volgens de Oostenrijkse minister van Energiezaken Martin Bartenstein is het gevaar van een gascrisis geweken door het akkoord.

Toch wil hij met de EU-landen gaan praten over de opslag van gas voor het geval van een nieuwe noodsituatie. Oostenrijk beschikt zelf over een grote noodvoorraad gas, maar in andere EU-landen is dat niet het geval.

Zowel Bartenstein als eurocommissaris Piebalgs (Energie) was opgetogen over het akkoord. Piebalgs sprak van een ‘keerpunt’, omdat de politieke leiders kennelijk de voorkeur gaven aan een compromis.

Volgens Bartenstein bevestigt het akkoord nog eens dat Moskou de afgelopen veertig jaar een ‘zeer betrouwbare’ energieleverancier is geweest. Maar het afknijpen van de gastoevoer op 1 januari laat volgens hem toch zien dat de EU zijn energie uit meer bronnen moet gaan betrekken. Daarbij valt volgens hem te denken aan het opvoeren van de import van vloeibaar gas.

De EU moet volgens Piebalgs ook meer doen om over te schakelen op duurzame energiebronnen. De bedoeling is dat die over vijf jaar 12 procent van het energieverbruik moeten dekken. Tot nog toe ziet het ernaar uit dat de EU dat doel niet zal halen.

Het prijsgeschil met Moldavië, dat eveneens een gasboycot kreeg opgelegd van Rusland, is nog niet opgelost. Het land, dat geen rol speelt in de doorvoer naar West-Europa, krijgt voorlopig gas van Oekraïne.

Roemenië gaat Rusland opheldering vragen waarom het een veel hogere gasprijs moet betalen dan Oekraïne. Het land tekende in november voor de prijs van 220 euro per duizend kubieke meter Russisch gas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden