Opluchting en wanhoop over Noord-Koreaanse raketlancering

Lancering volgens Noord-Koreaanse staatsmedia succesvol...

Tokio Tokio heeft met een mengeling van opluchting en lichte wanhoop gereageerd op de lancering van een Noord-Koreaanse ‘satelliet’, die gisterochtend over het Japanse grondgebied scheerde.

Opluchting was er omdat – hoewel Noord-Koreaanse staatsmedia berichtten over een succesvolle lancering – alle delen van de raket in zee vielen en niet op land. Maar er was ook lichte wanhoop over het feit dat de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-il opnieuw alle waarschuwingen van de wereldgemeenschap aan zijn laars heeft gelapt en de lancering heeft doorgezet. Niemand weet nog hoe de dictator aan te pakken om nieuwe raketproeven te voorkomen.

De Japanners voelen zich regelrecht bedreigd door de fratsen van Kim. Ook in 1998 vloog een Noord-Koreaanse langeafstandsraket, de Taepodong-1, over Japan. In 2006 werd een nieuwe poging ondernomen, maar toen explodeerde de Taepodong-2 al na 42 seconden.

Inmiddels beschikt Japan over flink afweergeschut. Op strategische plekken staan Amerikaanse Patriots, die inkomende raketten kunnen vernietigen. Maar vanwege de pacifistische grondwet is het land zeer terughoudend met ingrijpen. Ook wordt er rekening mee gehouden dat een eventuele Japanse militaire actie een nog gevaarlijkere tegenreactie van de onberekenbare Kim kan uitlokken.

Vooralsnog speelt Tokio liever de diplomatieke kaart. De Japanners zullen eerder opgelegde sancties aan Noord-Korea, zoals een totaal verbod op importen vanuit het land, met een jaar verlengen.

Premier Taro Aso zei de provocatie van Kim niet te tolereren en drong aan op een zware veroordeling van de VN-Veiligheidsraad. Die kwam gisteren in spoedzitting bijeen. De lancering was immers in strijd met VN-resolutie 1718 die Noord-Koreaanse nucleaire- en raketproeven verbiedt.

Aso kreeg directe steun van Zuid-Korea, dat ook aandringt op een ferme reactie. ‘Kims roekeloze actie vormt een serieuze bedreiging voor de stabiliteit en vrede in Noordoost-Azië’, aldus de Zuid-Koreaanse regering.

De directe slachtoffers van de raketlancering leven echter niet in Japan of Zuid-Korea, maar in Noord-Korea zelf, zo benadrukte Han Sung-Joo, een oud-minister van Buitenlandse Zaken in Seoul. ‘Aan de ontwikkeling van de raketten zijn kapitalen uitgegeven, en dat is ten koste gegaan van de hongerende bevolking.’

Hij noemde de gebeurtenis vooral een test voor de Amerikaanse president Obama. ‘De raketlancering versterkt Noord-Korea’s onderhandelingspositie. Het land wil directe gesprekken met Amerika. Dat is al eerder gelukt. De nucleaire proeven in 2006 waren eveneens een vijandige actie, maar leidden uiteindelijk ook tot bilaterale onderhandelingen.’

China, Noord-Korea’s belangrijkste bondgenoot, drong aan op een gematigde reactie. De Chinezen sturen aan op een hervatting van het zespartijenoverleg, dat al jaren probeert de Noord-Koreaanse regering te bewegen haar nucleaire ambities te laten varen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden