Oplossingen

TOEN in de jaren zestig de bomen tot in de hemel groeiden (ik hoor mezelf nog gedeprimeerd aan een adviseur vragen hoe ik in godsnaam ooit van m'n belastingschuld moest afkomen, waarop hij zei: je moet een duur huis kopen) en er uiteraard geen Nederlander meer te vinden was die...

Jan Blokker

Zo gezegd, zo gedaan.

Het gemak diende de welvarende mens, en er leek een poosje geen vuiltje aan de lucht, tot ineens om een onverklaarbare reden de olieprijs steeg, de koopkracht daalde, de hypotheek op dat huis bijna onbetaalbaar werd, en we die gastarbeiders eigenlijk niet meer konden gebruiken.

Pas toen bleek dat men bij de organisatie iets was vergeten: de Turken, Joegoslaven, Spanjaarden en Marokkanen in dat eventuele geval te vertellen dat ze werden bedankt, maar nu weer naar huis moesten. En wat dacht je? Ze bleven.

Op dat moment begon het vreemdelingenprobleem, dat vermoedelijk al meteen geen probleem was geworden als de bomen tot in de hemel waren blijven groeien.

Want kijk maar: daar groeien ze weer, en voorzitter Hans de Boer van het Midden- en Kleinbedrijf (waar zoals bekend de meeste zakken cement gedragen, de meeste vloeren gedweild en de meeste asperges gestoken moeten worden) lost het vraagstuk in één klap op. 'Laat elke asielzoeker aan de slag gaan', stelt hij voor, en om ons gerust te stellen voegt hij er aan toe: 'De kansen op een verblijfsvergunning hoeven er natuurlijk niet groter op te worden', want hij herinnert zich dat de werkgevers zich daar de vorige keer lelijk mee in de vingers hadden gesneden.

Geen vindingrijker ondernemers dan midden- en kleinbedrijvers, zeg ik altijd maar.

En een feilloos gevoel voor het maatschappelijk-politiek draagvlak, want alle Kamerfracties plus staatssecretaris Cohen hebben wel oren naar het plan. Alleen het VVD-Kamerlid Kamp wil - de centrum-democratische schaamte voorbij - zelfs niet dat de vreemdelingen hier werken.

Teleurstellend is intussen misschien dat uitgerekend nu de instroom van asielzoekers mindert!

Zolang het ons niet uitkwam kwamen ze bij tienduizenden tegelijk, en nu we ze zouden kunnen gebruiken voor het cement, de vloer en de asperges schijnen ze dusdanig de voorkeur te geven aan andere landen, dat Cohen zelfs van een trendbreuk vreest te moeten spreken. Ondankbaar volk, dus eigenlijk.

Maar zo lang ze nog komen, al is het dan mogelijk niet meer in de gewenste aantallen, zullen we ze onverwijld bij Hans de Boer op de stoep moeten zetten, want die weet er wel weg mee. En zodra ze alsnog zijn uitgeprocedeerd (maar MKB Nederland zal er nu natuurlijk alles aan doen om dat proces te vertragen) - ja, dan moeten ze terug naar het transferium, waar Cohen dan in gezelschap van een groepje bekende Nederlanders een aantal billboards onthult waarop geschreven staat: 'ASIELLOZE ZONE', zodat ze weten dat ze er niet thuishoren.

Zoals ik gisteravond nog, behoorlijk stoned en dronken, de deur uit liep om ergens m'n woede te koelen, en ik zal net beginnen te schoppen en te slaan - hangt er zo'n verdomd bordje van Van Boxtel, die ook nog een ton (een ton!) heeft beloofd voor nog meer van die dingen.

Nederland: voor alle lastige kwesties een goedkope oplossing.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden