Oplossing in NAVO-conflict zonder Frankrijk

Frankrijk heeft zondag bevestigd dat een oplossing van de NAVO-crisis over militaire steun aan Turkije nabij is. De NAVO-ambassadeurs bereiden een compromis voor waar Frankrijk niet aan gebonden is...

ANP en Internetredactie

Een woordvoerder van de Franse delegatie bij de NAVO verklaarde zondag dat Frankrijk een vergadering wil van de negentien lidstaten van de alliantie.

In het hoofdkwartier van het militair bondgenootschap in Brussel is zondagochtend een vergadering van het zogeheten militair comité begonnen.

Het comité moet een uitweg zien te vinden uit de crisis die maandag ontstond toen Frankrijk, Duitsland en België een plan blokkeerden om militaire voorbereidingen te treffen voor Iraakse vergelding op buurland Turkije. De drie landen vinden die maatregelen te voorbarig en willen eerst de wapeninspecteurs in Irak meer tijd geven.

Frankrijk is geen lid van het militair comité, omdat het in 1966 uit de militaire organisatie van de alliantie stapte. Daardoor zou het land niet zijn gebonden aan het besluit dat daar genomen wordt.

Volgens NAVO-diplomaten zal het comité besluiten alsnog Turkije militaire hulp te verlenen. Het gaat dan om patriotluchtafweer, Awacs-radarvliegtuigen en teams voor biologische en chemische oorlogvoering. De diplomaten zeiden zaterdag te verwachten dat het besluit maandag of dinsdag genomen zal worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden