Opleving economie zet rem op staatsschulden eurozone

Dat de Europese economie zich verbetert, is nu ook te zien aan de staatsschulden van de eurolanden. Voor het eerst in bijna zes jaar is de gemiddelde staatsschuld in de eurozone gedaald, tonen nieuwe cijfers van statistiekbureau Eurostat aan.

AMSTERDAM - De opgetelde staatsschuld van de eurozone is in het derde kwartaal van 2013 zowel in absolute als relatieve termen afgenomen. De totale schuld van de achttien eurolanden (Letland heeft op 1 januari de euro ingevoerd) bedroeg eind september 8.851 miljard euro, ruim 33 miljard euro minder dan in het tweede kwartaal.


Ook in verhouding tot de omvang van de economie woog de schuldenlast iets minder zwaar. De gemiddelde staatsschuld bedroeg aan het eind van het derde kwartaal 92,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen 93,3 procent eind juni.


De cumulatieve staatsschuld van de Europese Unie steeg in het derde kwartaal van 2013 nog wel licht: van 86,7 naar 86,8 procent van het bbp. Maar dit was volgens Eurostat vooral het gevolg van wisselkoerseffecten. De valuta van de niet-eurolanden zijn ten opzichte van de euro gemiddeld in waarde gedaald. Hun staatsschuld uitgedrukt in euro's neemt daardoor toe.


Ondanks deze daling liggen de EU- en eurozonegemiddelden nog steeds ver boven de EU-norm van 60 procent van het bbp, merkte de Europese Commissie woensdag op. Slechts 13 van de 28 EU-landen en 5 van de 18 eurolanden bleven vorig jaar onder die limiet.


Zorgelijk is dat de Griekse staatsschuld blijft stijgen. Eind september was die 317 miljard euro oftewel 171,8 procent van het Griekse bbp. Dat is veruit het hoogste percentage in de Europese Unie. Het kwartaal daarvoor was dit cijfer 168,8 procent en een heel jaar daarvoor 151,9 procent. De doelstelling van het Europese hulpprogramma voor Griekenland is dat de staatsschuld in 2020 moet zijn gedaald naar 120 procent van het bbp. Voorlopig gaat het dus nog steeds de verkeerde kant op met het zorgenkind van Europa.


Vóór deze zomer besluiten de andere eurolanden of Griekenland een verdere schuldenverlichting krijgt. Begin 2012 kreeg het land al een deel van zijn staatsschuld kwijtgescholden.


De braafste hendrik in de Europese klas is Estland, dat kan bogen op een staatsschuld van slechts 10 procent in verhouding tot het bbp. Ook Bulgarije, Luxemburg, Letland, Roemenië, Litouwen en Zweden zitten met hun schuld ver onder de Europese norm. De landen die de norm het meest overschrijden zijn (naast Griekenland) Italië, Ierland en Cyprus. De Italiaanse staatsschuld daalde in het derde kwartaal van 133,3 naar 132,9 procent van het bbp, maar is nog steeds de op een na hoogste in de Europese Unie.


De grootste stijger was Cyprus, dat vorig jaar vele miljarden moest bijdragen aan de redding van het nationale bankwezen. De staatsschuld steeg daardoor in een jaar van 84,3 naar 109,6 procent van het bbp.


Van de probleemlanden in de eurozone liet Portugal juist een sterke verbetering zien. In procenten van het bbp daalde de staatsschuld in dat land het meest, op de voet gevolgd door Finland. Duitsland deed het in vergelijking met andere landen ook goed; het is een van de landen waar de staatsschuld het hardst dalen.


Nederland is volgens Eurostat een middenmoter. In relatieve termen daalde de staatsschuld in het derde kwartaal van vorig jaar met 0,3 procent van het bbp. In euro's was de Nederlandse staatsschuld toen 442 miljard euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden