Opleidingsniveau allochtone jongeren flink gestegen

Het aantal jongeren met een diploma is toegenomen. De stijging is vooral te danken aan allochtone jongeren die afstuderen...

Van onze verslaggeefster Elsbeth Stoker

Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd. Tussen 2001 en 2003 beschikte 59 procent van de jongeren die niet meer op school zaten over een startkwalificatie, ofwel minimaal mbo niveau 2 of een havo-diploma. Nu geldt dit voor 61 procent.

Het percentage niet-westerse allochtonen met een diploma nam toe van 34 naar 43 procent. Dit is een flinke sprong voorwaarts, aldus CBS-onderzoeker Michiel Vergeer. 'Steeds meer jonge Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen in dichtbevolkte gebieden hebben de afgelopen jaren een hogere opleiding gekozen én afgemaakt. Dit vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt. In andere groepen is er sprake van een lichte stijging.'

Minder werkloze allochtone jongeren
Uit eerder gepubliceerde CBS-cijfers bleek al dat de arbeidsmarktpositie van allochtone jongeren in 2006 is verbeterd. Het percentage werkloze allochtone jongeren daalde vorig jaar van 26 naar 22 procent, ofwel van 26 duizend naar 20 duizend. In 2005 steeg dit aantal nog.

In de leeftijdscategorie 25 tot en met 44 jaar daalde de werkloosheid onder niet-westerse allochtonen echter nauwelijks. Ongeveer 15 procent kon geen werk vinden, in 2005 was dat nog 16,4 procent. Ruim een op de twintig jonge autochtonen kon in 2005 geen baan vinden, in 2006 lag dat percentage op 4,3 procent.

\N (CBS) Beeld
\N (CBS)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden