Opleidingsinstituut Donald Trump deugt van geen kant

De studenten betaalden vele duizenden dollars om te leren hoe ze rijk konden worden. Ze hoopten zich te laven aan de vakkennis van hun idool. Maar ze kregen waardeloze cursussen en hebben hun held nooit ontmoet. De universiteit van de Amerikaanse vastgoedmagnaat en tv-ster Donald Trump heeft zich volgens Justitie schuldig gemaakt aan fraude en moet 40 miljoen dollar (30 miljoen euro) aan schadeloosstelling betalen.

Donald Trump Beeld ANP

Aanklager Eric Schneiderman in New York beschuldigt de Trump University ervan studenten met valse beloften naar de collegebanken te hebben gelokt. Duizenden cursisten legden bedragen tot 35 duizend dollar (26 duizend euro) neer om aan te schuiven bij seminars waar ze de kneepjes van het lucratieve makelaarsvak zouden leren.

Na afloop klaagden velen dat ze niets wijzer waren geworden en dat hun kansen op de arbeidsmarkt er niet groter op waren geworden. Degenen die hadden gerekend op contact met de leermeester, bleven teleurgesteld achter: ze konden hooguit op de foto met een levensgrote afbeelding van Trump.

'De Trump University heeft de consument misleid met kostbare lesprogramma's en financiële schade toegebracht', aldus de officier van justitie. 'De universiteit heeft met medeweten en medewerking van Donald Trump gebruik gemaakt van de naam en beroemdheid van Trump om te profiteren van consumenten die vertrouwden op zijn naam'.

In advertenties was gemeld dat Trump, bestuursvoorzitter van de universiteit, hoogstpersoonlijk de docenten had uitgezocht en had gezorgd voor een 'systematische methode om in vastgoed te investeren'. In de aanklacht staat dat Trump geen enkele leerkracht heeft uitgekozen noch betrokken was bij het bepalen van de lesstof.

Overtuigen
Zo'n vijfduizend Amerikanen, onder wie zeshonderd Newyorkers, lieten zich overtuigen en meldden zich aan voor de seminars. 'Niemand, hoe rijk of beroemd ook, heeft het recht om hardwerkende Newyorkers te bedriegen', aldus aanklager Eric Schneiderman. Het bedrag dat hij van Trump eist is voornamelijk bedoeld als schadevergoeding aan benadeelde studenten.

De zaak kwam aan het rollen nadat bij Justitie in New York tientallen klachten waren binnengekomen over driedaagse cursussen die 1.500 dollar kostten en masterclasses - 'Trump Elite' - waarvoor 35 duizend dollar werd gevraagd. Die bleken weinig voor te stellen en de belofte - alles leren over vastgoed - niet waar te maken.

Trump ontkent de aantijgingen en zegt dat 98 procent van de ex-studenten tevreden is. Volgens een advocaat van Trump wil Schneiderman zijn cliënt onder druk zetten om zijn herverkiezing als officier van justitie financieel te steunen.

Op Twitter: 'Ongelofelijk! Schneiderman klaag een school aan met een slagingspercentage van 98 procent, maar gaat niet achter de miljarden aan van de fraudeurs op Wall Street.'

De conservatieve Trump heeft de laatste jaren zelf gezinspeeld op deelname aan de presidentsverkiezingen. Toch koos hij telkens voor zijn tv-show The Apprentice (zie trailer onder).

 
Niemand, hoe rijk of beroemd ook, heeft het recht om hardwerkende Newyorkers te bedriegen
Aanklager Eric Schneiderman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden