Opleiding tot forensisch rechercheur enorm populair

Het vak van forensisch rechercheur oefent grote aantrekkingskracht uit op jonge studenten.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

De populariteit van tv-series als CSI New York, CSI Miami en de recente doorbraken in het vakgebied hebben tot een grote toestroom geleid naar opleidingen in Leeuwarden, Amsterdam en Enschede. In 5 jaar tijd is het aantal studenten bijna verdubbeld, blijkt uit een overzicht van de Vereniging Hogescholen.

De groei is er nog lang niet uit, blijkt uit de cijfers van de Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden (VHL). Deze hogeschool verwacht komend leerjaar 50 procent meer studenten Biotechnologie, waarbij studenten in het derde leerjaar kunnen kiezen voor Forensic Sciences.

VHL groeit in dit vakgebied komend jaar van 100 naar 150 studenten. De Hogeschool van Amsterdam en Saxion in Enschede hebben de opleidingscapaciteit begrensd. Het aantal opleidingsplaatsen wordt anders te groot voor het aantal beschikbare banen.

De hogescholen in Amsterdam en Enschede zagen het aantal hbo'ers voor de opleiding forensisch onderzoek sinds 2008 toenemen van 61 naar 105. Alleen al bij Saxion beginnen 62 nieuwe studenten binnen enkele weken aan het eerste leerjaar. In Amsterdam zijn 200 vooraanmeldingen voor 75 plaatsen.

De studie blijkt voor menigeen te hoog gegrepen. In Amsterdam staakt 27 procent binnen 3 jaar de studie, in het oosten van het land is dat een vijfde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden