Update

Opleiding journalistiek Windesheim onder de maat

De opleiding journalistiek van hogeschool Windesheim is ondermaats bevonden. Meerdere studenten hebben ten onrechte hun diploma gekregen. Windesheim gaat de projecten van alle studenten die afgelopen twee jaar zijn afgestudeerd opnieuw tegen het licht houden, zo is vandaag naar buiten gebracht.

Exterieur van het gebouw waarin de opleiding journalistiek van Windesheim huist. © ANP Beeld
Exterieur van het gebouw waarin de opleiding journalistiek van Windesheim huist. © ANP

Een panel van de Nederlands Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) heeft geadviseerd om de opleiding niet opnieuw een hbo-accreditatie te verlenen, tenzij er binnen een jaar flinke veranderingen worden doorgevoerd. De NVAO is verantwoordelijk voor accreditaties in het hbo.

Diploma's ten onrechte verstrekt
De organisatie bekeek tientallen afstudeerprojecten van studenten van de afgelopen twee collegejaren en daaruit bleek dat meerdere diploma's ten onrechte zijn uitgegeven. De afgelopen twee jaar zijn 200 diploma's uitgereikt, het is niet bekend hoeveel daarvan ondermaats waren. Drie studenten zouden vandaag hun diploma krijgen, maar die uitreiking is inmiddels geschrapt.

Geschrokken
Collegevoorzitter Albert Cornelissen van de hogeschool zei geschrokken te zijn van het oordeel. 'Tot nu toe gingen wij alleen uit van onvolkomenheden in de procedure.' De hogeschool was al begonnen aan verbeteringen; die worden nu versneld. Daarnaast worden alle diploma's die de afgelopen 2 jaar zijn uitgegeven bij de opleiding herbeoordeeld.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zegt in een reactie blij te zijn dat het systeem van versterkt toezichthouden op hbo-opleidingen lijkt te werken. 'Maar het is natuurlijk verschrikkelijk voor alle studenten die hun diploma hebben gekregen en nu niet weten of het wel hbo-waardig is. En helemaal voor de drie die hun diploma nu zouden moeten krijgen', aldus ISO-voorzitter Sebastiaan Hameleers.

Kwaliteitsprobleem
'De situatie op Windesheim is een kwaliteitsprobleem. Docenten hebben werken als voldoende beoordeeld, terwijl het dat niet was. Er blijkt nergens uit dat er gefraudeerd of gesjoemeld is, zoals bij Inholland wel het geval was.'

Windesheim kwam eerder dit jaar naar voren in een vernietigend rapport van de Inspectie van het Onderwijs over diverse hbo-opleidingen, onder meer naar aanleiding van onregelmatigheden bij hogeschool Inholland. De hogeschool in Zwolle kwam niet goed uit die rapportage. 'Zorgelijk' was het oordeel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden