Opkrabbelend Imtech blijft strepen trekken onder verleden

De streep die topman Gerard van der Aast van Imtech eind juni onder 'een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van het bedrijf' zette, werd gisteren in de Rotterdamse Doelen opnieuw getrokken. Want als we het bestuur moeten geloven, gaat het nu eindelijk beter met de technisch dienstverlener.

ROTTERDAM - Het trekken van nog weer een streep was nodig omdat de claimemissie van 500 miljoen euro waarmee de aandeelhouders in juni instemden, niet voldoende bleek om de grootschalige problemen tegen te gaan.


Vorige maand meldde Imtech namelijk dat het opnieuw 40 miljoen euro aan tegenvallers moest afboeken. 'Natuurlijk kan ik mij voorstellen dat mensen daarvan geschrokken zijn', zei Van de Aast vrijdag voorafgaand aan de buitengewone aandeelhoudersvergadering. Volgens financieel directeur Hans Turkesteen was er echter geen reden tot paniek. De afboeking had weinig met het verleden te maken, maar kwam vooral door de slechte markt.


Na een enorme boekhoudfraude in Polen en Duitsland werd er dit jaar in totaal 408 miljoen euro afgeboekt en kelderde de aandelenkoers van het bedrijf. De aandeelhouders leden een gezamenlijk verlies van bijna een miljard euro, waarmee het slechtste jaar uit de 152-jarige geschiedenis van het bedrijf een feit was.


Om die neerwaartse spiraal tegen te gaan werden er forse reorganisaties doorgevoerd. De bestuurders van Imtech zeiden vrijdag dat die tot nu toe volgens plan verlopen. Sinds de fraude in Duitsland en Polen aan het licht kwam, heeft het bedrijf ongeveer de helft van het hogere management vervangen.


Een van de oorzaken van de boekhoudfraude bleek de 'goednieuwscultuur' die in het bedrijf heerste. Daarom was de voorzichtige toon die het bestuur vrijdag bezigde ook niet opvallend. Of zoals Turkesteen het noemde: 'We zijn niet conservatief, niet opportunistisch, maar realistisch'. Wel durfde hij te garanderen dat de kans op toekomstige afboekingen steeds kleiner wordt dankzij de steeds verdere professionalisering.'


Van de Aast kon ook melden dat Imtech in de race is voor een project ter waarde van 'een paar honderd miljoen euro'. De vrijdag grotendeels nieuw aangestelde raad van commissarissen kon zich daar na de aandeelhoudersvergadering meteen over buigen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden