Opkopers azen op crèches

amsterdam De kinderopvang in Nederland dreigt een prooi te worden voor veelal Angelsaksische investeerders die uit zijn op snelle winst....

Van onze verslaggeefster Elsbeth Stoker

Om te garanderen dat de kwaliteit verbetert en dat het aanbod van plaatsen blijft toenemen, wil de MOgroep dat de winst die kinderopvangbedrijven maken, wordt geïnvesteerd in de kinderopvang. Aanleiding voor de onrust is de mogelijke overname van Catalpa, de eigenaar van kinderdagverblijven als Uk en Combiwel. Dit concern, met een marktaandeel van zo’n 5 procent, komt mogelijk in handen van een private-equity-investeerder.

‘Er zijn plannen om een nieuwe investeerder te zoeken’, bevestigt directeur Peters van Catalpa. Volgens het Financieele Dagblad zouden investeerders, onder wie de Amerikaanse Carlyle Group, AEA Investors en het Britse BC Partners, bereid zijn om een recordbedrag van 400 tot 500 miljoen euro te betalen voor deze grote aanbieder van kinderopvang. Peters wil dit bedrag en de partijen niet bevestigen.

De verwachting is dat de vraag naar kinderopvang komende jarenverder groeit. Volgens de MOgroep kinderopvang en Boink zijn er steeds meer Angelsaksische investeerders die de kinderopvang als een goede investering beschouwen. ‘Grote investeerders uit Londen melden zich bij mij met de vraag hoe solide het overheidsbeleid met de betrekking tot kinderopvang is’, zegt Gjalt Jellesma, voorzitter van Boink. Ook de MOgroep kinderopvang kreeg afgelopen twee maanden steeds meer telefoontjes van investeerders. Waarom de sector opeens in de belangstelling staat, kan voorzitter Ina Brouwer niet verklaren. Maar om te voorkomen dat deze investeerders snel geld kunnen verdienen, wil de organisatie een branchecode introduceren, waarin staat dat een belangrijk deel van het rendement terugvloeit in de onderneming.

Peters van Catalpa begrijpt de angst voor investeerders, maar zegt zelf andere ervaringen te hebben. Sinds 2003 is 90 procent van de aandelen van Catalpa in handen van investeringsmaatschappij Bencis. Peters: ‘Onze ervaringen zijn goed. Zonder deze investeerder hadden wij nooit deze groei doorgemaakt.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden