'Opkoopfondsen goed voor werkgelegenheid'

Amsterdam Als opkoopfondsen na pakweg vier jaar een bedrijf van de hand doen, zijn de winst, de productiviteit en de werkgelegenheid gestegen....

Volgens het belastingadviesbureau, dat opkoopfondsen adviseert bij transacties, is er geen enkele reden negatief te zijn over private equity. Kwalificaties als sprinkhanen en roofridders die politici en vakbondsbestuurders bezigen, zijn misplaatst. ‘Die zijn gebaseerd op uitwassen’, zegt Marc Guns, partner bij Ernst & Young.

De kritiek op opkoopfondsen is dat ze bedrijven volhangen met schulden, de fiscale grenzen opzoeken en maar aan een ding denken: rendement. De aankoop van uitgeverij PCM door het Britse Apax wordt gezien als een voorbeeld van deze werkwijze. Andere grote Nederlandse bedrijven die recent gekocht zijn door opkoopfondsen zijn winkelconcern Maxeda, kabelaar Ziggo en vuilverwerker Van Gansewinkel.

Het rendement dat de opkoopfondsen boeken, is volgens Guns hoogstens voor eenderde afhankelijk van financiële constructies. De rest is te danken aan strategische en operationele verbeteringen en het beursklimaat. ‘Ze kopen bijvoorbeeld bedrijven die onvoldoende aandacht krijgen omdat ze dochter zijn van een groter concern’, aldus Guns. Ook voegen ze ondernemingen samen en gaan ze met de stofkam door bedrijven.

Opkoopfondsen hebben er volgens Guns geen baat bij slecht renderende bedrijven te dumpen. ‘Ze houden ze juist langer in portefeuille.’ Normaal gesproken wordt een bedrijf na 3,5 jaar verkocht aan de hoogste bieder. Kwakkelende ondernemingen blijven zo’n zeven jaar bij het opkoopfonds. ‘Een bedrijf failliet laten gaan, heeft gevolgen voor de reputatie van een opkoopfonds. Het wordt moeilijker nieuw geld aan te trekken.’ Het geld in de fondsen is onder meer afkomstig van pensioenfondsen.

Als opkoopfondsen hun prooi in de etalage zetten, zijn het vaak collegafondsen die er nog brood is zien. In de helft van de gevallen is de nieuwe eigenaar ook een opkoopfonds. ‘Dat zijn fondsen die met een andere aanpak er in slagen de winstgroei voort te zetten’, zegt Guns.

Opkoopfondsen hebben in de jaren 2006 en 2007 flink ingeslagen terwijl het aantal verkooptransacties het afgelopen jaar juist enorm is gedaald. Guns: ‘We verwachten in 2010 en 2011 dat er veel bedrijven op de markt komen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden