Opkoopfonds wil verkoop Dassault

Het opkoopfonds TCI heeft maar 1 procent van de aandelen van vliegtuigbouwer EADS, maar eist dat die afscheid neemt van Dassault. TCI kreeg eerder ook ABM Amro op de knieën.

VAN ONZE VERSLAGGEVER SANDER HEIJNE

AMSTERDAM - Het activistische Britse opkoopfonds The Children's Investment (TCI), dat in 2007 ABN Amro tot splitsing dwong, heeft het nu gemunt op de Europese vliegtuigbouwer EADS. TCI eist dat de vliegtuigbouwer haar belang in de verlieslatende Franse fabrikant van jachtvliegtuigen Dassault verkoopt.

Dit staat in een brief die het Britse opkoopfonds aan de directeur van EADS heeft gestuurd. EADS heeft een belang van 46 procent in Dassault, met een marktwaarde van 4 miljard euro. Dassault is vooral bekend als de producent van de Rafale-straaljager.

In hun brief noemen de Britse investeerders dit belang 'een verspilling van kapitaal' omdat Dassault 'weinig strategische waarde' zou hebben voor EADS. TCI vindt dat de opbrengst van de verkoop van de aandelen grotendeels ten goede zou moeten komen aan de aandeelhouders EADS.

Op het eerste gezicht lijken de Britse briefschrijvers weinig gewicht in de schaal te leggen. Opkoopfonds TCI bezit net iets meer dan 1 procent van de aandelen van EADS. Maar de activistische Britten hebben zich in het verleden meesters getoond in het opstoken van aandeelhouders tegen de directies van beursgenoteerde bedrijven.

Bij ABN Amrobank aan de Amsterdamse Zuidas weten ze maar al te goed wat de Britten teweeg kunnen brengen. De directie van de bank ontving in 2007 eveneens een briefje van de Britten. Of de bankdirectie op zoek wilden gaan koper(s) die de bank geheel of in stukken zouden willen overnemen. Ook toen bezat TCI slechts 1 procent van de aandelen. En ook toen lekte de brief vrijwel direct uit naar de pers.

De afloop is bekend: TCI bracht de eis in op de aandeelhoudersvergadering van de bank. De Britten hadden inmiddels zo veel onrust gestookt dat een meerderheid van de aandeelhouders het voorstel steunde.

De Britten lijken de ABN Amro-truc nu te willen herhalen bij EADS. Het tijdstip om toe te slaan is zorgvuldig gekozen. Vorige week kondigde EADS een grootscheepse reorganisatie en een naamswijziging van het concern af. Moedermaatschappij EADS neemt de naam aan van haar grootste dochter, Airbus. Eerder dit jaar brachten de Franse, Duitse en Spaanse overheid hun gezamenlijke meerderheidsaandeel in de vliegtuigbouwer al terug tot 27 procent. Het merendeel van de aandelen is nu in handen van private investeerders.

Met de eis om Dassault te verkopen, stellen de Britten zowel de directie van EADS als de Franse president Hollande voor een duivels dilemma. De Franse regering dicht Dassault een belangrijke militair-strategische waarde toe. Hollande zal niet willen dat Dassault in buitenlandse handen valt. Bovendien is Dassault goed voor achtduizend veelal hoogwaardige banen in Frankrijk. Dassault opdoeken is daarmee evenmin aantrekkelijk voor de socialistische president.

Hollande kan dit alles voorkomen. De Franse regering heeft een gouden aandeel in Dassault, dat Hollande bij een eventuele verkoop van de aandelen Dassault voorrang geeft boven andere potentiële kopers. Maar de president moet nu al fors bezuinigen. Politiek zal een investering van 4 miljard euro in een noodlijdende vliegtuigfabriek lastig te verkopen zijn, als dit betekent dat Hollande extra moet bezuinigen op onderwijs, zorg of de pensioenen. Er zal Hollande dan ook veel aan zijn gelegen om de directie van EADS te bewegen het belang in Dassault niet af te stoten.

TCI dwingt de directie van EADS te kiezen tussen de belangen van de president van Frankrijk en de private aandeelhouders. De persafdeling van de Europese vliegtuigbouwer bevestigt de ontvangst van de brief, maar heeft nog niet gereageerd op de inhoud. Bij de aankondiging van de reorganisatie van het concern is een verkoop van het belang in Dassault niet expliciet uitgesloten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden