'Opkomst verkiezingen Egypte hoog'

De opkomst bij de presidentsverkiezingen woensdag in Egypte is hoog volgens de electorale commissie. Die leidde dit af uit gegevens op het middaguur, maar verstrekte daarover verder geen details....

ANP

Opkomstpercentages zijn net als de uitslagen vaak omstreden in het land. Bij een referendum over een nieuw kiesstelsel eerder dit jaar heeft volgens officiële cijfers meer dan de helft van de kiezers zijn stem uitgebracht, maar onafhankelijke waarnemers schatten de opkomst toen aanzienlijk lager.

Minstens een kwart van de ruim 40 miljoen stemgerechtigden had niet eens de moeite genomen zich als kiezer voor de presidentverkiezingen van woensdag te laten registreren. De registratie sloot voordat bekend werd dat er voor het eerst uit meerdere kandidaten een keuze kan worden gemaakt. Met de wijziging van het kiesstelsel eerder dit jaar schafte Egypte de praktijk af dat het parlement één kandidaat aan de kiezer voordraagt in een referendum.

Maar algemeen wordt ervan uitgegaan dat het zittende staatshoofd, de 77-jarige Hosni Mubarak, wordt herkozen voor een vijfde ambtstermijn. De negen tegenkandidaten zijn over het algemeen onbekend, pas kort in de race en zonder nationale organisatie om kiezers te werven.

Mubarak regeert het land aan de Nijl sinds 1981, toen hij de vermoorde Anwar al-Sadat opvolgde. Bij eerdere stembusgangen kreeg hij volgens officiële cijfers steeds minstens 96 procent van het electoraat achter zich.

Mubarak bracht woensdagochtend in gezelschap van zijn vrouw Suzanne en zijn jongste zoon Gamal zijn stem uit in de wijk Heliopolis, waar het presidentieel paleis staat.

Volgens critici besloot de regering om andere kandidaten toe te laten om tegemoet te komen aan de Amerikaanse wens voor democratisering in het Midden-Oosten. Desondanks bestaat er voor het eerst het gevoel in de samenleving dat het autoritaire en in de ogen van velen gecorrumpeerde systeem van Mubaraks Nationaal Democratische Partij (NDP) zijn langste tijd heeft gehad.

Veel opposanten, zoals de invloedrijke Moslim Broederschap of een nieuw liberaal gezicht van de oppositie, Ayman Nour, zien al reikhalzend uit naar de parlementsverkiezingen in november.

Vertegenwoordigers van onafhankelijke groepen die bij de stemlokalen wilden posten om te zien of de verkiezingen eerlijk verlopen, werd de toegang tot de stembureaus ontzegd. Enkele uren na het begin van de verkiezingen besloot de kiescommissie toch nog onafhankelijke waarnemers in de stembureaus toe te laten. Maar volgens het Onafhankelijk Comité voor Verkiezingswaarneming zijn vooral in het zuiden van Egypte waarnemers tegengewerkt.

Volgens de officiële gegevens konden ruim 32 miljoen van de meer dan 74 miljoen Egyptenaren hun stem uitbrengen. De 9865 stembureaus openden hun deuren om 07.00 uur en sloten om 21.00 uur (Nederlandse tijd). Vrijdagavond laat of zaterdag wordt de uitslag bekendgemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden