'Opkomst verkiezingen Afghanistan lager dan vorig jaar'

De opkomst bij de parlementsverkiezingen in Afghanistan op zondag lijkt lager te zijn dan die bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar...

ANP

Volgens de verkiezingscommissie van Afghaanse en VN-functionarissen is het nog te vroeg om uitlatingen te doen over de opkomst. De grootste Afghaanse waarnemersorganisatie zegt evenwel dat alles er op wijst dat er minder mensen hebben gestemd. ‘s Ochtend was het volgens de organisatie rustig. In de middag trok de opkomst aan maar daarna zakte zij weer in, aldus zegsman Ahmad Nader Nadery.

Buitenlandse waarnemers, onder wie de Britse europarlementariër Richard Howitt, voorspellen ook een lagere opkomst. ‘In veel plaatsen is het heel rustig geweest. Ik zal verrast zijn als het (opkomstpercentage) hoger ligt dan bij de presidentsverkiezingen.’

De stembureaus in Afghanistan gingen zondag om 13.30 uur (Nederlandse tijd) dicht. Alleen mensen die al in de rij stonden om te gaan stemmen mochten nog hun stem uitbrengen. Dat meldde een woordvoerder van de kiesraad.

Bij de verkiezingen zijn zondag onregelmatigheden gemeld. Volgens getuigen moesten tientallen kiezers naar huis worden gestuurd wegens problemen met de registratiekaarten en openden veel stembureaus te laat.

De onregelmatigheden die gemeld werden vallen vooralsnog in het niet bij de problemen die vorig jaar ontstonden bij de presidentsverkiezingen. Toen bleek de onuitwisbare inkt die kiezers krijgen om aan te tonen dat ze al gestemd hebben, wel degelijk uitwisbaar.

Ongeveer 12,5 miljoen Afghanen mochten zondag hun stem uitbrengen. Het zijn de eerste parlementsverkiezingen in ruim dertig jaar. Op het spel staan 249 zetels in het nationale parlement (Wola Jirga) en 420 zetels in 34 regionale raden.

De parlementsverkiezingen zouden aanvankelijk al vorig jaar worden gehouden, maar door aanhoudend geweld en logistieke problemen is de stembusgang een aantal keren uitgesteld. Ongeveer 100.000 militairen, waarvan 30.000 uit het buitenland, moeten toezien op een veilig verloop.

De Taliban, de voormalige fundamentalistische machthebbers in Afghanistan, hebben gedreigd de stembusgang met geweld te verstoren. Zondag kwamen in het oosten van het land weer vijf mensen om bij een vuurgevecht tussen rebellen en de politie. De afgelopen week eisten verscheidene gewelddadige incidenten al vele mensenlevens.

Ondanks de onveilige situatie in het land werd een hoge opkomst verwacht. Desondanks liet het hoofd van de buitenlandse waarnemersmissie Emma Bonino donderdag weten weinig vertrouwen te hebben in de stembusgang. Volgens haar is het niet veilig genoeg en schort er van alles aan het kiesstelsel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden