Opkomst Franse verkiezingen lijkt lager dan in eerste ronde

De opkomst bij de Franse presidentsverkiezingen lijkt een paar procentpunt lager uit te vallen dan tijdens de eerste ronde. Omstreeks 17.00 uur had 65,3 procent van de Franse stemgerechtigden hun stem uitgebracht; twee weken geleden was dat 69,4 procent.

De keuze voor de Franse kiezer. Beeld reuters

Vanmorgen om 8.00 uur gingen de stembureaus open. De keuze voor de Fransen bestaat uit de sociaal-liberaal Emmanuel Macron en Front National-voorvrouw Marine Le Pen.

Volgens diverse peilingen zal het percentage niet-stemmers uitkomen op 26 procent. Sinds de presidentsverkiezingen van 1969 zagen niet zoveel Fransen af van de stembusgang in een tweede ronde.

Een hoge opkomst zou goed nieuws betekenen voor Macron en slecht nieuws voor Le Pen, aldus oud-correspondent Ariejan Korteweg. In het Macron-kamp bestaat de vrees dat aanhangers van de radicaal-linkse Jean-Luc Mélenchon of de rechtse François Fillon, kiezers die uiteindelijk vaker de voorkeur geven aan Macron dan aan Le Pen, massaal zullen thuisblijven. 'Twee weken geleden heeft 55 procent van de kiezers op een andere kandidaat dan Le Pen of Macron gestemd. Die kiezers blijven vandaag of thuis, of ze stemmen op een van de twee kandidaten of blanco.'

De laatste peilingen gaven Macron 62 procent, tegen Le Pen 38 procent. Korteweg: 'De peilingen waren in de eerste ronde vrijwel precies goed.'

De Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron brengt zijn stem uit. Beeld ap

Ook in het buitenland kunnen kiesgerechtigde Fransen vandaag stemmen. Bij het Franse consulaat aan de Vijzelgracht in Amsterdam stond vanmorgen een lange rij mensen die hun stem wilden uitbrengen. Volgens een medewerker van het consulaat stonden er honderden kiesgerechtigden.

In Nederland wonen ongeveer 18 duizend kiesgerechtigde Fransen. Het consulaat verwacht dat ongeveer de helft zijn stem in Amsterdam zal uitbrengen en de andere helft (kiezers uit Zuid-Holland, Zeeland, Brabant en Limburg) bij het stembureau in het Lycée français Van Gogh in Den Haag.

Zwitserse Fransen in de rij om te stemmen in Zurich. Beeld ap

Lees hier alles over de Franse presidentsverkiezingen

Kiest Frankrijk voor globalisering, of keert het in zichzelf? De uitkomst van de presidentsverkiezingen zijn van levensbelang voor de Europese Unie. Lees alles over de zinderende finale in ons dossier.

Wat moet de achterban van de verslagen radicaal-linkse kandidaat Mélenchon zondag? Tegen het systeem kiezen en dus voor Le Pen? Of toch maar stemmen op Macron, de 'kandidaat van het geld'? (+)

Het Franse presidentschap is omgeven door een aureool van grandeur en de Fransen zijn daaraan gehecht. Dat contrasteert in toenemende mate met het weinige dat de president weet klaar te spelen. (+)

Vandaag kiest Frankrijk zijn nieuwe president. De Volkskrant sprak vijf Franse kiezers over hun keuze. (+)

Populisten als Le Pen krijgen bij recente verkiezingen veel stemmen. Wat drijft kiezers naar haar partij? Luister hier naar Front National-stemmers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden