Opkomst bij Hongaars referendum te laag

Met 51 procent van de stemmen kreeg een voorstel om de Hongaarse minderheden in het buitenland het Hongaarse staatsburgerschap toe te kennen een krappe meerderheid, maar de opkomst was te laag om het referendum bindend te maken....

Van onze correspondent Jan Hunin

Ongeveer 40 procent van de stemgerechtigde Hongaren bracht zondag zijn stem uit. Om bindend te zijn, hadden de voorstellen door minstens een kwart van de stemgerechtigden gesteund moeten worden.

De uitslag is een overwinning voor de centrumlinkse regering van Ferenc Gyurcsany, die zich tegen beide voorstellen had uitgesproken. Volgens de postcommunist Gyurcsany had de schatkist de toekenning van staatsburgerschap aan de minderheden in het buitenland niet kunnen dragen. Hongarije dreigde in dat geval overspoeld te worden door goedkope arbeidskrachten uit vooral Roemenië en Oekraïne. Bovendien zou een overwinning van het ja-kamp de spanningen in de regio hebben doen oplopen.

In de hele wereld wonen naar schatting vijf miljoen ethnische Hongaren, van wie de helft in de buurlanden Servië, Oekraïne, Slowakije en Roemenië.

De diaspora is een gevolg van de Eerste Wereldoorlog, toen Hongarije 71 procent van zijn grondgebied en 63 procent van zijn bevolking kwijtraakte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden