Opiumproductie Afghanistan groter dan ooit

De productie van opium in Afghanistan zal dit jaar met bijna 50 procent stijgen in vergelijking met vorig jaar. Dat hebben onderzoekers van het UN Office on Drugs and Crime (UNODC) woensdag gezegd....

AP

De toegenomen productie van drugs is slecht nieuws voor de westerse mogendheden die betrokken zijn bij de wederopbouw van Afghanistan. Veel krijgsheren die betrokken zijn bij de productie van opium hebben zich tegen de buitenlandse militaire aanwezigheid gekeerd en hebben de krachten gebundeld met de gedeeltelijk gehergroepeerde Taliban.

Volgens schattingen van het UNODC wordt in Afghanistan dit jaar 150 duizend hectare papaver verbouwd, bijna 50 procent meer dan de 104 duizend hectare van vorig jaar. Bijna 90 procent van alle opium en heroïne in de wereld komt uit Afghanistan.

De NAVO noemde de productie van papaver onlangs de grootste bedreiging voor de stabiliteit van het land. De NAVO is bezig met het uitbreiden van haar taken in Afghanistan en dreigt daarbij in conflict te komen met boeren die zich verzetten tegen de vernietiging van hun papaveroogst en milities die de productie van opium beveiligen. Vooral in gebieden waar de federale regering weinig te zeggen heeft en die onder controle staan van lokale krijgsheren bloeit de opiumhandel, aldus de NAVO. Lokale bestuurders strijken een groot deel van de winst op die met de verbouw van papaver gegenereerd wordt en financieren daar hun milities mee.

De Afghaanse papaver wordt veelal in het land zelf verwerkt tot opium die het land uit wordt gesmokkeld. In het buitenland wordt uit de opium heroïne gemaakt die naar Europa en de VS wordt gesmokkeld. De Verenigde Naties stellen dat de opiumteelt de belangrijkste motor voor economische groei is in Afghanistan, goed voor bijna 60 procent van het bruto binnenlands product.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden