Opinievorming

Paul Brill verwijt ons programma Nieuws aan Tafel een besloten coterie te zijn waarin gevestigde journalisten en politici samen op een gezellige toon de toestand in de wereld beschrijven (de Volkskrant, 23 mei)....

HILVERSUM Rick Nieman Presentator Nieuws aan Tafel

In de ruim zeventig afleveringen die wij nu in twee seizoenen gemaakt hebben, is (ik heb het nageteld) Pim Fortuyn negen keer te gast geweest. Voor het eerst in november 2000. Hij heeft daar, vooral vóór zijn kandidatuur als politicus, uitgebreid zijn mening kunnen geven over wat er, volgens hem, mis is in Nederland. Maar we hebben hem geen open platform geboden: hij heeft zich moeten verdedigen tegen allerhande criticasters, onder wie goed-gebekte 'linkse' politici als Jan Marijnissen, Dick Benschop en Adri Duijvestein.

Als er één tv-programma is waarin het gedachtegoed dat nu Nederland op zijn kop heeft gezet, besproken werd én kritisch werd benaderd, is het Nieuws aan Tafel wel. Met bijvoorbeeld Arendo Joustra (hoofdredacteur van Elsevier, waarin Fortuyn zijn columns schreef) heb ik dan ook regelmatig de afgelopen weken gezegd dat ik niet verbaasd was over wat er nu in Nederland gebeurt; dat Pim Fortuyn bij veel Nederlanders een snaar raakte, was mij allang duidelijk door de vele reacties op zijn optreden in ons programma.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden