Opiniedweiling

De stem des volks - in vroeger tijden registreerde de omroep die door middel van het straatinterview, maar dat journalistieke genre is in deze interactieve tijd uit de mode geraakt....

Een ergerniswekkend voorbeeld is Stand.nl. Dit NCRV-programma is al enige tijd 's middags van half twee tot twee uur op de radio te beluisteren. Vorige week zijn er bij wijze van proef twee camera's opgesteld in de radiostudio, en die staan er sinds gisteren permanent, zodat ook de televisiekijker dagelijks kan meegenieten. De formule is simpel: er is een actuele stelling, waarover eerst een gast zijn licht laat schijnen en waarop vervolgens de luisteraars kunnen reageren. Op de televisie loopt een band mee met ontvangen sms-berichten.

Het programma wordt doorgaans gepresenteerd door de jonge ouderling Sjors Fröhlich, die meent de mensen aan de telefoon te moeten bejegenen met een amechtig soort ongenaakbaarheid. Wie zich waagt aan een kanttekening bij de stelling wordt bars tot de orde geroepen: het is ja of nee. Wie een kleine uitleg probeert te geven wordt onverbiddelijk weggedraaid: acht seconden is mooi genoeg.

Het is een benadering die voor een hoge omloopsnelheid zorgt, maar die tevens maakt dat de kwaliteit van de reacties daaraan omgekeerd evenredig is. Weldenkende mensen laten zich niet op deze manier afpoeieren, dus die zullen niet zo snel bellen. Onder de volhouders domineren de betweters en de querulanten. Waardoor de presentator weer een extra reden heeft om een onzakelijk standpunt met een ongeduldige grimas aan te horen.

Gast in de uitzending van gisteren was David Pinto, de ex-VVD'er annex ex-PvdA'er annex ex-D66'er die zichzelf wel een geschikte opvolger van Pim Fortuyn acht als lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Hij had zichtbaar veel pret om Fröhlichs hardhandige aanpak van het klootjesvolk aan de telefoon. Het standpunt van de meeste respondenten stemde hem wellicht minder vrolijk: 70 procent vond dat Fortuyn de vaandeldrager van Leefbaar Nederland moet blijven.

Maar ach, dat soort cijfers beklijft niet lang, zeker niet wanneer op dezelfde dag eerst 2Vandaag, vervolgens Netwerk en tenslotte ook nog eens Nova met een bliksemenquête komen aanzetten. Allemaal onderzoekjes die een eigen insteek hebben, met als gevolg dat er per saldo meer verwarring wordt gezaaid dan inzicht geboden. Dan heeft het toch meer zin om, zoals Barend & Witteman deed, vijf afdelingsvoorzitters uit te nodigen voor een gesprek dat uit meer dan twee zinnen mag bestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden