Opinie van verslaggevers, Franse verkiezingen en twintig jaar lang uit eten

De online-aanval van Geenstijl.

Geenstijl

De week stond vooral in het teken van de online-aanval van GeenStijl op onze verslaggever Loes Reijmer. Dat deed de gemoederen ter redactie hoog oplopen. Lees er alles over in de column van de Ombudsvrouw. Het resulteerde verder in een column van Heleen Mees, een advertentieboycot en de open brief waarmee het opiniekatern zaterdag opent en die ook in NRC Handelsblad en op Lindanieuws.nl verschijnt. Hierin spreken ruim honderd vrouwen hun afschuw uit over wat er is gebeurd en roepen zij op tot actie.

Volkskrant-verslaggevers zijn vrij om hun mening te geven in de opiniesectie van de krant, zolang het hun werk, objectieve verslaggeving, niet in de weg staat. Dat is bij dit stuk in orde. Hun werk als objectieve journalist en de meningsvrijheid komen juist in gevaar door de intimidatie van GeenStijl. Het lijkt me goed dat ze daar een opvatting over hebben.

Loes Reijmer. Beeld Io Cooman

Lange campagne

Voor Peter Giesen, onze correspondent in Parijs, komt dit weekend een einde aan een eindeloze verkiezingscampagne. Waar in Nederland de strijd drie weken voor de stembusgang losbarst, begint in Frankrijk de campagne al een half jaar van tevoren.

Franse media zijn maandenlang volledig in de ban van de race naar het Élysée. 'Vanaf begin januari besteden alle kranten de eerste pagina's alleen maar aan de campagne', vertelt Giesen aan de telefoon. 'Elke bijeenkomst wordt verslagen. Ze klagen hier graag over de politiek, maar ze zijn er vooral enorm gek op. Het debat tussen Le Pen en Macron duurde 2 uur en 20 minuten, dat was het kortste debat dat ik heb gezien. Alles duurt hier langer, het nieuws duurt drie kwartier.'

Peter was als binnenlands verslaggever al een meester in de strakke en heldere lijnen en dat heeft hij als correspondent doorgezet. Hij komt razendsnel tot de kern van een probleem en weet daarbij precies de juiste formuleringen te vinden.

Sinds enkele jaren is het de gewoonte om bij groot nieuws ook oud-correspondenten terug te sturen. Bij de Amerikaanse verkiezingen kreeg Michael Persson steun van Bert Lanting, van 1998 tot 2003 onze correspondent in Washington. Zodra er iets groots in Frankrijk gebeurt, reizen Ariejan Korteweg (2007-2013) en Fokke Obbema (2002-2007) die kant op. Na de aanslagen in Parijs sliepen ze bij Peter op de bank. Deze week ging Ariejan onder meer naar Hénin-Beaumont, de stad die dat het Front National op bijna Singaporese wijze heeft opgeknapt, mooie wegen, schone trottoirs, maar ook: intimidatie van critici en politieke tegenstanders.

Peter Giesen. Beeld Marcel Wogram.

Mac jubileert

Mac van Dinther viert dit weekend dat hij 20 jaar onze zeer gewaardeerde restaurant-recensent is. In het Magazine roept hij lezers op hem het hemd van het lijf te vragen. In al die jaren bezocht hij bijna elke week een restaurant ergens in Nederland om de gerechten en de sfeer te proeven. Hij gaat nooit alleen. 'Ik neem altijd iemand met culinaire ervaring mee, ik heb overal correspondenten. Al pratend kom je op een oordeel uit. Ze verheugen zich vaak op een avond lekker eten, maar het is hard werken.'

Ooit was zijn disgenoot goede vriend Bert Wagendorp. 'Die zei na afloop: zo, dat was lekker. Daar heb ik natuurlijk niets aan. 'Lekker' is net als 'mooi' voor de kunstcriticus een nietszeggende term. Je moet uitleggen waarom iets mooi of lekker is.' Mac geeft zelden hoger dan een acht en nooit lager dan een vijf. 'Het heeft geen zin om een onvoldoende er nog eens extra in te wrijven. In de tekst ben ik vaak harder dan in punten, maar ook daar hou ik me in. Als je negatief bent, is de verleiding groot om er eens flink tegenaan te trappen, maar dat vind ik niet chic.'

Pieter Klok, plv hoofdredacteur Reageren? p.klok@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.